Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Fost primar al orașului Ekaterinburg, atac la Putin de Ziua Victoriei: Războiul cu Ucraina este cel mai ridicol din istorie

Your browser doesn't support HTML5 video.

Rusia sărbătoreşte, luni, Ziua Victoriei împotriva nazismului. Este un eveniment patriotic de amploare, care a căpătat o importanţă majoră după invadarea Ucrainei.

Citește aici LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ultimele informații. Ziua 75

Vladimir Putin este aşteptat să ţină un discurs, iar între timp au apărut mai multe indicii despre ce ar putea spune. Preşedintele Dumei de Stat se lăuda, sâmbătă, că țara sa a distrus planurile de expansiune spre est ale NATO.

Iar fostul președinte al țării, Dimitri Medvedev, crede că Rusia ar fi detestată de statele europene, care n-au reușit "să se denazifice" după al Doilea Război Mondial.

Noi amenințări vin de la directorul agenției spațiale ruse, Dimitri Rogozin. Acesta susține că țara sa poate distruge NATO, cu rachete nucleare, în doar 30 de minute.

Citește și
Pregătiri pentru parada de Ziua Victoriei, la Moscova
VIDEO. Pregătiri pentru parada militară de Ziua Victoriei, la Moscova. Ce va fi diferit față de anii trecuți

În Piața Roșie din Moscova, armata rusă a repetat câteva zile pentru parada de luni. Ziua Victoriei în fața Germaniei naziste este cel mai important eveniment patriotic în Rusia, sărbătorit cu fast în fiecare an.

La parada deschisă de lansatoarele de rachete nucleare va participa inclusiv aeronava botezată "Kremlinul Zburător" - centrul de comandă al președintelui rus în caz de război atomic. Lipsesc, însă, unitățile Rosgvardia, care au înregistrat pierderi grele în Ucraina.

Dominic Waghorn, corespondent SKY News: "În ultimii ani, dintr-o zi a comemorării, parada de 9 mai s-a transformat într-o ocazie pentru Rusia de a-și arăta forța, astfel încât Vladimir Putin să arate pe ce cheltuiește sumele imense alocate armatei. În acest an va fi însă o paradă mult mai restrânsă, pentru că rușii au pierdut foarte multe tancuri și echipamente în Ucraina".

Față de alți ani, numărul transportoarelor blindate a fost redus cu 50%. Vor fi mai puține și tancurile T80. Și, după ce peste 10 avioane moderne de luptă Suhoi 30 și 34 au fost doborâte în Ucraina, la paradă nu va defila niciunul. Vor fi prezente, însă, în număr mai mare ca de obicei, aeronavele Mig 29 - vârful de lance al aviației rusești în anii '70. Și numărul elicopterelor a fost redus, de la 23 în 2021, la 15.

Toţi ochii vor fi, însă, pe Vladimir Putin. Întreaga planetă așteaptă discursul președintelui, iar între timp s-au facut o sumedenie de speculații cu privire la mesajul pe care îl va transmite Putin Occidentului si propriului popor.

Dominic Waghorn, corespondent SKY News: "Oare Putin va anunța cucerirea Mariupolului ori a Hersonului? Ori se va lăuda că a denazificat Ucraina decimând batalionul Azov? Ori poate va proclama demilitarizarea Ucrainei și își va permite să proclame cine știe ce victorie, doar pentru că presa din Rusia e strict controlată? Ori va declara oficial război și implicit mobilizare generală?".

Mobilizarea nu ar avea, însă, efectul scontat, potrivit unui analist militar care a explicat motivele chiar la televiziunea rusă de stat.

Analist militar rus: "Nu avem nici rezervele, nici piloții și nici avioanele necesare, așa că mobilizarea nu ar ajuta prea mult. Dacă astăzi comandăm construcția unor noi nave, în cât timp va fi gata prima dintre ele? În doi ani. Asta e treaba cu mobilizarea. Dacă vrem să formăm o nouă divizie de tancuri, când va fi gata? Aș zice că în 90 de zile. Și nu va fi echipată cu armament modern, pentru că nu avem echipamente și arme moderne".

Parade militare vor avea loc în 28 de orașe rusești, potrivit ministrului apărării, Serghei Șoigu. Peste 65.000 de oameni, 2.400 de echipamente militare și 460 de aeronave vor participa la evenimentele dedicate Zilei Victoriei.

Diana Magnay, corespondent Sky News la Ekaterinburg: "Este dificil să exagerăm importanța aproape sacră a Zilei Victoriei și cât de mult e legată de noțiunea de sacrificiu, de milioanele de vieți pierdute în al Doilea Război Mondial. Așa că, oricare ar fi victoria pe care Vladimir Putin o anunță astăzi, alături de ea va fi și ideea de sacrificiu, de preț plătit de poporul rus".

Mulți ruși cred că războiul din Ucraina e dus împotriva neo-naziștilor. Igor, un tânăr din Ekaterinburg, se teme că acest conflict se transformă într-unul mai amplu, între Rusia şi NATO. Dar crede că rușii îi pot face față.

Igor, cetățean rus: "Probabil că, în 1941, mulți oameni din țara noastră nu erau gata (n.r. - de război). Dar greutățile și chiar și primele înfrângeri de la începutul războiului nu ne-au făcut să cedăm, ba dimpotrivă. Oamenii au prins putere, s-au mobilizat. Toată țara a ripostat în fața fasciștilor".

Sunt și oameni care cred că Rusia nu are ce să caute în Ucraina. O femeie a fost printre puținii ruși care au ieșit în stradă să protesteze.

Femeie din Rusia: "Când am făcut asta, m-am gândit la oamenii din Ucraina și la copiii care suferă acolo. În momentul ăsta au parte de mai multă durere decât mine".

Evgheni Roizman, fostul primar al orașului Ekaterinburg: "Războiul cu Ucraina este cel mai rușinos, cel mai ridicol, cel mai inutil război din istoria Rusiei. Propaganda poate să transforme oamenii în animale. Și toată această mlaștină propagandistică o să dispară atunci când situația se va schimba".

Propaganda îi afectează inclusiv pe cei mici. Pe rețelele sociale au apărut imagini cu o clasă de copii costumați în tancuri și blindate decorate cu celebra, deja, literă Z, care se pregătesc, la rândul lor, pentru parada de Ziua Victoriei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult