Forțele ruse au lovit de 8 ori cel mai mare baraj hidroenergetic din Ucraina. Apel disperat al lui Zelenski
Your browser doesn't support HTML5 video.
În noaptea de joi spre vineri a fost cel mai mare atac de când a început războiul. 150 de rachete și drone au vizat infrastructura energetică a Ucrainei. Cel mai mare baraj hidroenergetic a fost lovit de mai multe ori. Cel puțin cinci oameni au murit și peste un milion de locuitori, din diferite regiuni ale țării, au rămas fără curent electric.
Rușii au lovit de opt ori cel mai mare baraj hidroenergetic din Ucraina, pe Nipru, în regiunea Zaporojie. Bombardamentele din noaptea de joi spre vineri au provocat avarii și incendii la stația electrică, dar nu există riscul unei breșe în baraj, susțin autoritatile.
Cu peste 60 de drone Shahed și aproape 90 de rachete de diferite tipuri, lansate peste noapte, rușii au vizat mai ales infrastructura energetică din diferite părți ale Ucrainei.
Peste un milion de consumatori au rămas fără curent electric - cei mai mulți în al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, din est; dar și în sud, în regiunile Odesa si Zaporojie.
Și clădiri rezidențiale obișnuite au fost distruse de explozii.
Corespondent Kira Oves: "De dimineață, Zaporojie este zguduit de explozii. Acum sunt lângă un bloc de locuințe înalt, aici este un crater mare... Balcoanele au fost distruse, geamurile sparte...".
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Toată apărarea aeriană primită de Ucraina, în special de la țările europene, menține orașele și satele noastre în viață. Dar sistemele de apărare aeriană existente nu sunt suficiente pentru a ne proteja întregul teritoriu de teroarea rusă".
Între timp, liderii Uniunii Europene, reuniți la Bruxelles, au convenit în principiu să confiște o mare parte din profiturile generate din activele rusești blocate și să le ofere Ucrainei.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: "Există o susținere puternică, în acest moment, cu privire la folosirea profiturilor ori a încasărilor din activele înghețate pentru a ajuta armata ucraineană. Am discutat cu liderii europeni și, dacă suntem prompți acum cu încheierea acordului, am putea trimite (Ucrainei) primul miliard încă de la 1 iulie".
Și încă 2 miliarde până la sfârșitul anului.
Așa cum ne-a obișnuit, premierul maghiar și-a exprimat din nou nemulțumirea, criticând liderii europeni care s-ar angaja tot mai mult în conflictul din Ucraina.
Viktor Orban, premierul Ungariei: "Dacă vii la Bruxelles și discuți cu politicienii, vei fi surprins. Aici există o atmosferă de război, un limbaj al războiului, o logică a războiului. Aici, într-un fel, liderii vorbesc de parcă ar lupta în propriul lor război împotriva Rusiei. Nu ca noi, care spunem: „Iată, acesta este un război între Rusia și Ucraina. Acesta nu este războiul nostru".
Dar, pentru prima dată, și la Kremlin este folosit termenul de razboi, referitor la Ucraina.
"Ne aflăm în stare de război. Da, a început ca o operațiune militară specială, dar de îndată ce s-a format acest grup, când Occidentul colectiv s-a implicat, a devenit un război pentru noi", a spus purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.