Financial Times: Comisia Europeană ar putea acorda fonduri europene doar statelor cu un sistem judiciar independent
Astfel, decizia Bruxelles-ului ar putea risca amplifica tensiunile cu țări precum Polonia și Ungaria, informează Financial Times.
Potrivit sursei citate, Comisia Europeană vrea să se asigure că, atunci când va proiecta bugetul Uniunii Europene pentru 2020, statele membre au un „sistem judiciar funcțional și independent”.
Într-o ședință care a avut loc săptămâna trecută, comisarii europeni au susținut propunerea. Astfel, aceasta urmează să fie prezentată ca parte din planul Bruxelles-ului de a structura viitorul buget.
Mari contributori la bugetul Uniunii Europene, precum Germania, Austria și Olanda, refuză să plătească mai mulți bani, pentru în scopul umplerii unui gol care va fi lăsat de ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar, în 2020. De exemplu, Berlinul susține condițiile impuse unor beneficiari precum Polonia, care au avut ciocniri cu Bruxelles-ul pe tema reformelor judiciare și cotelor obligatorii de refugiați.
Accentul pe care Comisia Europeană ar urma să îl pună pe statul de drept, ca o condiție pentru accesarea de fonduri europene, riscă să stârnească furia Guvernului polonez, mai ales în contextul în care Comisia a lansat o procedură fără precedent împotriva Varșoviei, care putea duce la sancțiuni grave, printre care și retragerea dreptului de vot în cadrul UE, notează sursa citată/
Comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova, a fost întrebat despre modalitățile prin care Bruxelles-ul va încerca să asigure funcționarea și independența sistemului judiciari din unele state membre. În acest context, ea a răspuns că o opțiune ar putea fi „să se insiste că independența sistemelor judiciare este necesară pentru controlul efectiv al modului în care sunt folosite fondurile europene.”
La rândul său, comisarul Gunther Oettinger a afirmat că se iau în considerare două variante: fie să se impună respectarea statului de drept, drept condiție pentru accesarea de fonduri, sau un sistem prin care respectarea statului de drept „să fie văzută ca o măsură prin care un stat poate obține mai multe resurse.”
Potrivit unui oficial european, Comisia Europeană ar urma să evite reducerea fondurilor, pentru că ar viza în special țările sărace din estul Europei.
FT notează că Polonia beneficiază de cele mai multe fonduri europene din UE.
Sursa: Financial Times
Etichete: Comisia Europeana , statul de drept , fonduri europene , independenta justitiei
Dată publicare: 22-01-2018 20:29