Cine este „Oaspetele”, creierul palestinian din spatele atacului lansat de Hamas în Israel
Vocea de pe înregistrare părea calmă și precisă, în timp ce transmitea un mesaj de groază, scrie Financial Times.
„În lumina crimelor împotriva poporului nostru, în lumina orgiei de ocupație și a negării legilor și rezoluțiilor internaționale, și în lumina sprijinului american și occidental, am decis să punem capăt tuturor acestor lucruri”, a spus Mohammed Deif, „pentru ca inamicul să înțeleagă că nu mai poate să se delecteze fără a fi tras la răspundere”.
Vocea care se aude în înregistrarea video, difuzată la câteva ore după atacul de sâmbătă asupra Israelului, se presupune că aparține lui Mohammed Deif, comandantul aripii militare a grupării militante palestiniene Hamas și creierul incursiunii.
Raidul în masă din primele ore ale zilei de sâmbătă a dus la uciderea a cel puțin 700 de persoane în Israel, a lăsat peste 2.000 de israelieni răniți și a dus campania de zeci de ani a lui Deif împotriva statului evreu la un nou nivel brutal și imprevizibil.
Chiar și în timp ce mesajul său era transmis, sute de luptători Hamas încălcau gardul de frontieră dintre Fâșia Gaza și teritoriul israelian, desfășurându-se în sudul Israelului sub acoperirea a mii de rachete.
În doar câteva ore, Hamas a reușit o primă lovitură fără precedent împotriva Israelului, luând în același timp zeci de ostatici - estimați, duminică, la aproximativ 100 - înapoi în Fâșia Gaza. Canalele de socializare ale Hamas au difuzat simultan videoclipuri ingenios realizate, în care apar militanții săi zburând cu parapanta deasupra graniței și imagini macabre cu soldați morți și civili israelieni îngroziți.
Deif a supraviețuit mai multor tentative de asasinatVânat de Israel timp de zeci de ani și aproape ucis într-un atac aerian în urmă cu 20 de ani, care se pare că l-a lăsat într-un scaun cu rotile, după ce și-a pierdut o mână și un picior, abilitatea lui Deif de a păcăli armata israeliană, ucigând în același timp soldați și civili, i-a adus respectul militanților palestinieni.
Cu armata israeliană aparent luată pe nepregătite, Deif s-a catapultat în cele mai înalte eșaloane ale conducerii palestiniene, eclipsându-și rivalii din Fatah, facțiunea mai moderată favorizată de Occident, și omologii săi din Hamas, considerat grup terorist de SUA, UE și Israel.
„Chiar și înainte de acest lucru, Deif era ca o personalitate sacră și foarte respectat atât în cadrul Hamas, cât și de către palestinieni”, a declarat Mkhaimar Abusada, profesor de politică la Universitatea Al-Azhar din Gaza. Cea mai mare operațiune a sa împotriva Israelului îl va transforma acum într-o figură „ca un zeu pentru tineri”, a adăugat el.
Cel mai important factor pentru Hamas este numărul mare de ostatici aduși înapoi în Gaza. Israelul a predat 1.000 de prizonieri palestinieni pentru a elibera un singur soldat, Gilad Shalit, după cinci ani de captivitate de către Hamas în 2011.
„Hamas înțelege foarte bine că, atunci când vine vorba de reținerea prizonierilor israelieni, răbdarea este tot ce le trebuie”, a declarat un diplomat regional care a ajutat la negocierea eliberării lui Shalit. „În timp, publicul israelian va crea presiune. Tot ce trebuie să facă Hamas este să aștepte”.
În interviuri, analiști israelieni și palestinieni, inclusiv persoane care l-au cunoscut pe Deif înainte de a dispărea în umbra militantismului palestinian, l-au descris ca fiind un om liniștit, intens, neinteresat de rivalitățile interne ale facțiunilor palestiniene. În schimb, au spus ei, era hotărât să schimbe natura conflictului israeliano-arab și să folosească violența ca mijloc de a realiza acest lucru.
„Ar trebui să luptați cu israelienii în interiorul Israelului și să le distrugeți fantezia că pot fi în siguranță pe teritoriul ocupat”, a declarat un luptător palestinian devenit politician de nivel mediu care l-a întâlnit pe Deif la începutul anilor 2000.
Aceștia l-au descris, de asemenea, ca un om a cărui capacitate de a evolua constant alături de realizările tehnologice ale armatei israeliene a fost ilustrată în timpul războiului feroce de 11 zile dintre gruparea militantă palestiniană și Israel, în 2021. Hamas a desfășurat roiuri de rachete cu tehnologie redusă în încercarea de a copleși sistemul de apărare aeriană al Israelului, care aproape a rămas fără muniție înainte de a se ajunge la un armistițiu.
La fel ca și alții din Hamas, Deif consideră că acordurile de la Oslo, care la sfârșitul anilor 1990 au conținut pentru scurt timp promisiunea unui acord de pace negociat, reprezintă o trădare a rezistenței sale și a obiectivului inițial de a înlocui Israelul cu un stat palestinian.
„Deif a încercat să pornească al doilea război de independență israelian”, a declarat Eyal Rosen, un colonel în rezervă al armatei israeliene care, într-o funcție anterioară, s-a concentrat asupra Fâșiei Gaza. „Scopul principal este - pe etape - să distrugă Israelul. Acesta este unul dintre primii pași - acesta este doar începutul”.
Cine este „Oaspetele”, inamicul numărul unu al Țării SfinteDeif, un fost fabricant de bombe și arhitectul unui program de zece ani pentru a săpa o rețea de tuneluri sub Gaza, s-a născut cu numele de Mohammed Diab Ibrahim al-Masri în tabăra de refugiați Khan Younis în anii 1960, potrivit unui oficial israelian familiarizat cu dosarul său de securitate.
Gaza se afla atunci sub control egiptean, iar oficialul israelian familiarizat cu dosarul său de la serviciul de informații Shin Bet a declarat că fie unchiul, fie tatăl său au luat parte la raidurile sporadice din anii 1950 ale palestinienilor înarmați în aceeași porțiune de teren în care s-au infiltrat, sâmbătă, luptătorii lui Deif.
Se știu atât de puține lucruri despre el încât până și numele său este un mister. Oamenii care l-au cunoscut în anii 1980 spun că și atunci se numea Deif, în timp ce alții spun că l-au cunoscut după numele de naștere. Doar o singură fotografie cu el există în spațiul public.
Gustul său pentru teatru a fost perfecționat într-o trupă de actori la care s-a alăturat în timp ce era la Universitatea Islamică din Gaza, un focar al ramurii egiptene a stilului de islam politic al Frăției Musulmane. Când s-a născut Hamas, la sfârșitul anilor 1980, Deif avea 20 de ani.