Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Final în ”procesul rugbyștilor”, pentru crima odioasă care a șocat Argentina. Ce s-a întâmplat la citirea verdictului VIDEO

Cinci tineri au fost condamnați la închisoare pe viață, iar alți trei la câte 15 ani de închisoare, după ce au omorât în bătaie un student, în ianuarie 2020, o crimă care a șocat Argentina. Ucigașii erau rugbyști, cu o condiție materială bună.  

Cinci componenţi ai unei echipe de rugby din Argentina au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă, după ce au omorât în bătaie un tânăr student de 18 ani, în ianuarie 2020, la Villa Gesell, o staţiune populară, situată la aproximativ 400 km sud de Buenos Aires, anunţă presa argentiniană, potrivit News.

Această crimă odioasă a ocupat prima pagină a ziarelor în Argentina.

 

Citește și
crimă SUA
Un bărbat și-a ucis soția și a dezmembrat-o. Ce a căutat pe internet imediat după ce a comis crima

În noaptea de 17 spre 18 ianuarie 2020, în faţa unui club de noapte, o simplă încăierare a degenerat şi opt rugbyşti de la Club Nautico Arsenal Zarate, cu vârste cuprinse între 21 şi 23 de ani, majoritatea din clasele privilegiate ale societăţii, l-au atacat pe tânărul Fernando Baez Sosa, care avea 18 ani, şi l-au lăsat să moară în faţa stabilimentului nocturn, după ce l-au lovit cu pumnii şi picioarele.

 

Cinci dintre principalii inculpaţi au fost acuzaţi de omor şi condamnaţi la închisoare pe viaţă. Condamnaţi ca „participanţi secundari”, alţi trei inculpaţi au primit câte 15 ani de închisoare, pedeapsa maximă posibilă pentru această infracţiune.

Cei opt rugbyști au manifestat ”dorință de a ucide” și au împiedicat pe oricine voia să ajute victima

La procesul de la Dolores, la 220 km de Buenos Aires, procuratura a invocat o „dorinţă de a ucide” împărtăşită „de toţi”, o „coordonare” a atacului, în timpul căruia atacatorii au împiedicat pe oricine să vină în ajutorul victimei.

La ultimul discurs după pledoarii, inculpaţii, tăcuţi în cea mai mare parte a procesului, au cerut iertare şi clemenţă, asigurând, unii în lacrimi, că „nu au intenţionat niciodată să-l omoare" pe Fernando.

Astfel, judecătorii María Claudia Castro, Emiliano Lázzari şi Christian Rabaiavan i-au condamnat pe Máximo Thomsen (23 de ani), Ciro Pertossi (22), Enzo Comelli (22), Matías Benicelli (23) şi Luciano Pertossi (21), la închisoare pe viaţă, în timp ce Ayrton Viollaz (23), Blas Cinalli (21) şi Lucas Pertossi (23) au fost condamnaţi la 15 ani de închisoare.

Audierea finală a procesului a provocat scene dramatice în instanţă. Avocatul apărării le-a cerut inculpaţilor să asculte verdictul în picioare, dar pe măsură ce acesta era citit, unul dintre rugbişti a leşinat.

Rugbyștii fac parte din pătura privilegiată a Argentinei

Procesul a captat atenţia ţării, iar verdictul pronunţat, după măsuri sporite de securitate în faţa tribunalului din Dolores, a fost transmis în direct de mai multe canale de televiziune.

Pe lângă această fascinaţie mediatică, „procesul jucătorilor de rugby”, aşa cum a fost cunoscut în Argentina, a stârnit şi dezbateri pe mai multe teme precum violenţa, efectul de turmă, masculinitatea sau alcoolismul în rândul tinerilor.

Dezbaterile au pus sub semnul întrebării rasismul latent şi rasismul de clasă în Argentina: victima era fiul unor imigranţi paraguayeni de origine modestă, iar în timpul agresiunii, unii dintre atacatori, care practică un sport, rugby, asociat în general claselor înstărite, au strigat „Negru de rahat!".

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult