Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Fermierii au luat cu asalt Bruxelles-ul. Au dat foc la cauciucuri și baloți de paie. Trei polițiști au fost răniți

Your browser doesn't support HTML5 video.

Flăcări, bătăi și tensiuni în capitala Europei. Fermieri din mai multe țări au asediat din nou instituțiile cheie, nemulțumiți de concesiile obținute, iar haosul a pus stăpânire pe Bruxelles.

Mânioși peste măsură, agricultorii veniți cu 900 de tactoare au forțat mai multe baricade ale forțelor de ordine și cel putin 3 polițiști au fost răniți. În încercarea de a le calma furia, miniştrii europeni ai Agriculturii au cerut un program de subvenţii de 60 de miliarde de euro pe an.

Agricultorii belgieni, dar și invitați speciali din Franța, Germania ori Olanda, au provocat din nou haos în inima capitalei Uniunii Europene.

Fermierii au adus în fața sediului Consiliului European zeci de cauciuri și baloți de paie și le-au dat foc. Forțele de ordine încearcă să țină focul sub control cu tunurile de apă, dar misiunea lor e îngreunată de vântul puternic.

Ore în șir s-a dus un război al nervilor între protestatari și forțele de ordine. Polițiștii anti-revoltă abia apucau să stingă un incendiu, că fermierii descărcau încă o remorcă de materie primă pentru flăcări. Alții îi atacau pe polițiști cu petarde și fructe.

Din cauza vântului puternic, forțele de ordine s-au chinuit ore-n șir să le stingă. Până la urmă, au intervenit pompierii. Deși plouă, vântul e foarte puternic și intețește flacăra.

Zona a fost învăluită de un fum dens și înecăcios, care în mai multe rânduri a silit forțele anti-revoltă să dea înapoi.

Protestatarii au apelat la un utilaj special ca să împrăștie din belșug paie, cărora de asemenea le-au dat foc.

Sutele de tractoare intrate în oraș înainte de răsărit au paralizat circulația, chiar dacă poliția a instalat baraje pentru a-i împiedica pe agricultori să ajungă în zona în care își au sediul principalele instituții europene.

Zeci de tractoare au blocat principalul bulevard care face legătura între cartierul european și celelalte zone ale Bruxelles-ului. Circulația a fost restricționată, străzile au fost închise, iar în zonă a fost permis doar accesul funcționarilor europeni și jurnaliștilor.

În toiul protestului, mai multe tractoare au forțat o barieră a poliției.

În alt punct, câteva utilaje au profitat de faptul că barajul nu acoperea și pista de biciclete și trotuarul, așa că au tăiat-o pe acolo ca să ajungă în Piața Schuman.

Unii fermieri au recurs la acte de vandalism, au distrus mobilier stradal și au smuls indicatoare rutiere, pe care le-au transformat în proiectile împotriva forțelor de ordine.

Acestea au ripostat cu gaze lacrimogene.

Fermierii spun că astfel vor să mențină presiunea asupra Uniunii Europene. Ei au protestat și în urmă cu aproape o lună în fața Parlamentului European, dar sunt nemulțumiți de ceea ce au obținut atunci.

La începutul lunii, șefa Comisiei Europene le-a promis agricultorilor relaxarea unora dintre normele de mediu. Este vorba de utilizarea pesticidelor și de obligativitatea de a lăsa o anumită parte a terenurilor necultivate. De asemenea, Comisia Europeană s-a angajat să reducă birocrația împovărătoare.

Se dovedește însă că principalele doleanțe ale fermierilor sunt legate de venituri. Concret, ei denunță importurile ieftine și banii putini pe care îi obțin de la distribuitori pentru produsele lor, deși acestea ajung pe rafturile magazinelor cu prețuri mult mai mari.

Prin urmare, cer Uniunii Europene să iasă din acordurile de liber schimb care permit importul de produse străine mai ieftine, din ţări care nu respectă standarde de mediu la fel de stricte.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult