Fauci: Nu este nevoie de o doză booster pentru a lupta cu varianta Omicron
„În acest moment, nu este nevoie de un booster specific variantei”, a declarat Fauci, directorul Institutului Național de Alergie și Boli Infecțioase, într-un briefing de la Casa Albă.
Omicron a ajuns în cel puțin 36 de state din SUA și a afectat peste 75 de țări, a declarat directorul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, Rochelle Walensky, în cadrul briefingului.
Ea a spus că datele timpurii sugerează că Omicron este mai transmisibil decât Delta, deși CDC a spus săptămâna trecută că majoritatea cazurilor de Omicron au avut până acum simptome ușoare, cum ar fi tusea și oboseala.
Primul deces cauzat de varianta Omicron a SARS-CoV-2 a fost raportat luni de Marea Britanie, la peste 20 de zile după raportarea descoperirii acesteia.
Un studiu bazat pe date din lumea reală realizat în Marea Britanie și publicat săptămâna trecută a descoperit că vaccinarea cu schema inițială de două doze a vaccinului Pfizer a avut o eficacitate de 70% în prevenirea spitalizării și de 33% contra infectării.
Un studiu realizat în Africa de Sud, țară în care varianta Omicron a devenit dominantă, a descoperit de asemenea că dozele booster ale vaccinurilor anti-Covid „vor ajuta” la prevenirea spitalizărilor.
Însă rezultatele unui studiu de laborator publicate marți arată că vaccinul anti-Covid al companiei Johnson and Johnson, singurul autorizat pentru administrare într-o singură doză, nu a produs „o neutralizare detectabilă” a variantei Omicron.
Cu toate acestea, compania farmaceutică americană s-a declarat „încrezătoare în răspunsurile imune umorale” provocate de vaccinul său.
Moderna a anunțat la începutul lunii decembrie că lucrează la o doză booster specială pentru varianta Omicron dar că aceasta nu va fi gata înainte de luna martie.