Fabrica Pfizer din SUA a fost lovită de o tornadă puternică. Stocurile de medicamente au fost afectate
Your browser doesn't support HTML5 video.
Și stocurile de medicamente de acolo, care înseamnă mai mult de un sfert din necesarul spitalelor americane, au fost afectate. Sudul Europei așteaptă încă un val de caniculă, dar și de furtuni violente.
În timp ce partea de centru și sudul Italiei se sufocă de caldură, nordul este măturat de vijelii. Chiar o tornadă s-a năpustit vineri dimineață în zona de nord-est a orașului Milano.
După furtuna cu grindină din regiunea Veneto - unde se află orașele Veneția și Verona - 110 oameni au fost răniți, a anunțat guvernatorul. A fost un veritabil bombardament cu bucăți de gheață care au atins chiar și 10 centimetri în diametru, după cum se vede în imaginile postate de guvernatorul Luca Zaia.
În Grecia, pompierii luptă fără pauză cu flăcările care fac prăpăd în satele din apropierea Atenei. Se tem că vântul puternic poate oricând să aprindă iarași focarele. În ajutorul lor, România a mai trimis vineri 50 de pompieri salvatori.
Ministrul grec al crizei climatice, Vassilis Kikilias, a avertizat că și următoarele zile vor fi "foarte dificile", cu condiții meteorologice extreme - temperaturi foarte ridicate și vânt înverșunat.
Atena așteaptă din nou în weekend temperaturi de 45 de grade. Monumentele de pe Acropole vor fi închise pentru vizitatori, cinci ore, după-amiaza.
Și alte țări din sudul Europei se pregătesc pentru un nou val de caniculă, al patrulea, zillele următoare, când harta termică se va înroși la peste 40 de grade Celsius. Chiar 47-48 de grade, potrivit prognozelor, în insulele italiene Sicilia și Sardinia.
Peste Ocean, în Carolina de Nord, o tornadă de categoria 3 lasă o trenă de distrugeri de peste 25 de kilometri.
Tony Cameron, directorul agenției pentru situații de urgență, comittaul Nash: „Aș vrea să vă spun că mereu suntem pregătiți pentru un asemenea moment, dar a fost ceva cu totul neașteptat...”
Tornada a provocat stricăciuni semnificative și la un mare complex de producție al gigantului farmaceutic Pfizer, din Carolina de Nord. Acoperișul a fost spulberat și, potrivit șerifului comitatului, mari cantități de medicamente depozitate acolo au fost expuse vântului năprasnic, care a atins și 240 de kilometri pe oră.
Această unitate de producție este una dintre cele mai mari din lume care livreaza medicamente injectabile. Și de acolo vin mai mult de un sfert din stocurile folosite în spitalele americane.
Dr. Peter Chin-Hong, profesor de medicină: „Sunt foarte îngrijorat că unii pacienți nu vor mai primi tratamentul de care au nevoie. Și asta ar putea însemna mai multe vieți pierdute”.
Medicii și experții se tem că pagubele de la fabrica Pfizer ar putea agrava penuria de medicamente, care există oricum în spitalele și farmaciile americane.
În cealaltă parte a lumii, Beijingul și alte orașe din China se confruntă cu inundații severe. O gară din estul țării a fost inundată și cascade de apă s-au prăvălit pe scări și lifturi.
Încă din aprilie vremea sălbatică a lovit China, cauzând decese, pagube la infrastructură și recolte agricole distruse. De obicei vârful sezonului ploios era la sfârșitul lui iulie. Dar, avertizează experții, vremea extremă aduce furtuni mai intense și mai greu de prevăzut. În mega-orașele chineze, cu construcții în exces, sistemele de canalizare nu pot face față unor inundații de asemenea proporții.
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 21-07-2023 19:10