Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Extrema dreaptă a UE vrea să-i dea lui Elon Musk un prestigios premiu pentru libertatea de exprimare

Controversatul mogul al tehnologiei Elon Musk a primit sprijinul parlamentarilor de extremă dreapta ai Europei pentru a primi un premiu al Uniunii Europene pentru libertatea de gândire, scrie Politico.

Proprietarul X și autoproclamat „absolutist al libertății de exprimare” a primit nominalizările celor mai două grupuri de extremă dreapta din Parlamentul European pentru Premiul Saharov pentru Libertatea Gândirii , un premiu anual care a fost acordat anterior lui Nelson Mandela, luptătorul pakistanez pentru drepturile femeilor. Malala Yousafzai și fostul lider al Națiunilor Unite Kofi Annan .

Europarlamentarul francez Thierry Mariani a declarat că Musk este un „simbol” în lupta pentru libertatea de exprimare și a legat eforturile antreprenorului de tehnologie de a combate „islamismul radical și wokismul” drept motive cheie din spatele nominalizării.

Musk care a cumpărat X în 2022 și a decimat eforturile platformei de a modera conținutul, stârnind critici larg răspândite conform cărora știrile false, discursurile instigatoare la ură și conținutul josnic sunt acum rampante pe platformă.

El a fost la cuțite cu oficiali și autorități de reglementare din întreaga lume, înfruntându-se recent cu prim-ministrul Regatului Unit Keir Starmer pentru rolul platformei X în revoltele rasiale și Curtea Supremă braziliană, care a interzis platforma de socializare ca parte a represiunii împotriva dezinformării.

Musk a primit nominalizări de la grupul Patrioții pentru Europa al lui Mariani, precum și de la grupul Europa Națiunilor Suverane, condus de partidul de extremă dreaptă german Alternativa pentru Germania (AfD).

„Lupta care trebuie dusă, inclusiv în această instituție, este lupta pentru libertatea de exprimare”, a spus europarlamentarul francez.

Anul trecut, parlamentarii de extremă dreapta l-au ales deja pe miliardarul din domeniul tehnologiei pentru decizia sa de a lansa așa-numitele fișiere Twitter, care a dezvăluit modul în care compania de socializare a gestionat cererile de eliminare a conținutului politic.

Premiul include un cec de 50.000 de euro. Se acordă anual persoanelor sau organizațiilor care au contribuit semnificativ la protecția libertății de exprimare, a drepturilor minorităților, a respectării dreptului internațional sau a dezvoltării democrației.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult