Explozii în Iran, la comemorarea generalului Qassem Soleimani. Peste 100 de oameni au fost uciși, iar alte zeci răniți
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
O mulțime de oameni venise acolo pentru că s-au împlinit 4 ani de când fostul comandant al Gardienilor Revoluției, armata islamistă iraniană, a fost ucis într-un atac american cu o dronă, când era într-o vizită în Irakul vecin.
Autoritățile de la Teheran au denunțat un atac terorist, fără să atribuie cuiva responsabilitatea.
Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional.
Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu numeroase cadavre zăcând pe șosea. Exploziile s-au produs la interval de 15 minute, când sute de oamani se îndreptau în procesiune de comemorare spre mormântul generalului Soleimani, lângă o moschee din orașul Kerman, în sudul Iranului.
Potrivit Semilunii Roșii iraniene, printre victime se numără și paramedici, care au intervenit după prima explozie și au fost surprinși de cea de a doua. Dar mormântul generalului Soleimani a rămas neatins.
Trump îl numea pe Soleimani ”teroristul numărul unul oriunde în această lume”Maha Yahya, Director, Malcolm H. Kerr Carnegie Middle East Center: ”Cred că ne apropiem tot mai mult de o escaladare majoră în regiune, care nu va rămâne doar la nivel regional. Din păcate, dacă situația se agravează, ar putea fi atrași cu ușurință Statele Unite și alți actori în acest conflict până acum regional”.
Qasem Soleimani - care a fost cel mai înalt comandant militar din Iran și cel mai influent lider după ayatolahul Ali Khamenei - a fost asasinat într-un atac american cu dronă, în timpul unei vizite în Irak, în 2020.
Președintele american de atunci, Donald Trump, care a ordonat eliminarea înaltului responsabil militar, l-a descris pe Soleimani drept "teroristul numărul unu oriunde în această lume".
În calitate de comandant al Gardienilor Revoluției, Soleimani se ocupa de operațiuni clandestine în străinătate, dar și de finanțarea și sprijinul unor grupări armate aliate, inclusiv Hezbollah și Hamas.
Atacul american cu dronă din 2020 care i-a fost fatal a provocat o criză diplomatică majoră între Washington și Teheran și a stârnit atacuri iraniene cu rachete, ca represalii, asupra unor baze militare americane din Irak.
Niciun grup nu a revendicat ataculPotrivit Reuters, televiziunea de stat iraniană a raportat o primă și apoi o a doua explozie în timpul unui eveniment aniversar la cimitirul unde este îngropat Soleimani în orașul Kerman din sud-estul țării.
Un oficial anonim a declarat pentru agenția de știri de stat IRNA că "două dispozitive explozive amplasate de-a lungul drumului care duce la Cimitirul Martirilor din Kerman au fost detonate de la distanță de către teroriști".
Babak Yektaparast, un purtător de cuvânt al serviciilor de urgență din Iran, a declarat că 73 de persoane au fost ucise și 170 rănite. Televiziunea de stat a declarat ulterior că cel puțin 100 de persoane au fost ucise.
Niciun grup nu a revendicat încă responsabilitatea pentru aceste atacuri.
Videoclipurile difuzate de presa iraniană arătau zeci de cadavre împrăștiate, unii trecători încercând să se ocupe de supraviețuitori, iar alții grăbindu-se să părăsească zona exploziei.
"Un sunet teribil s-a auzit acolo, în ciuda tuturor măsurilor de securitate și siguranță. Încă investigăm", a declarat Reza Fallah, șeful Societății Semilunii Roșii din Kerman, pentru televiziunea de stat.
Conform televiziunii de stat din Iran, exploziile au avut loc în oraşul Kerman, acolo unde este înmormântat fostul comandant al Forţei Al-Quds din cadrul Corpului Gărzilor Revoluţionare ale Iranului.
Potrivit Nournews, agenţie semi-oficială, "mai multe recipiente cu gaz au explodat pe drumul care duce la cimitir".
Salvatorii din Semiluna Roșie au îngrijit persoanele rănite la ceremonie, unde sute de iranieni s-au adunat pentru a marca aniversarea morții lui Soleimani. Unele agenții de știri iraniene au precizat că numărul răniților este mult mai mare.
"Acum evacuăm răniții și accidentații din zonă. Mulțimea este imensă și munca este destul de grea, toate căile de acces până acolo sunt blocate", a declarat Fallah.
Asasinarea de către SUA a lui Soleimani într-un atac cu dronă pe aeroportul din Bagdad și represaliile Teheranului prin atacarea a două baze militare irakiene care găzduiesc trupe americane au adus Statele Unite și Iranul aproape de un conflict în toată regula în 2020.
În calitate de comandant-șef al forței de elită Quds, brațul de peste mări al Corpului Gardienilor Revoluției din Iran (IRGC), Soleimani conducea operațiuni clandestine în țări străine și era o figură-cheie în campania de lungă durată a Iranului de a alunga forțele americane din Orientul Mijlociu.
Tensiunile dintre Iran și Israel, împreună cu aliatul său, Statele Unite, au atins un nou nivel maxim din cauza războiului purtat de Israel împotriva militanților Hamas din Gaza, susținuți de Iran, ca represalii la ravagiile acestora din 7 octombrie în sudul Israelului.
Milițiile Houthi din Yemen, susținute de Iran, au atacat nave despre care spun că au legături cu Israelul la intrarea în Marea Roșie, una dintre cele mai aglomerate rute maritime din lume.
Forțele americane au fost atacate de militanții susținuți de Iran în Irak și Siria din cauza susținerii Israelului de către Washington și au efectuat propriile atacuri aeriene de represalii.
Luni, o lovitură aeriană israeliană a ucis un lider de rang înalt al Gardienilor Revoluției iraniene în Siria.
În trecut, Iranul a acuzat Israelul pentru atacuri asupra unor persoane sau locuri individuale din interiorul granițelor sale - afirmații pe care Israelul nu le-a confirmat sau infirmat - dar nu a existat niciun indiciu privind vreo implicare străină în exploziile de la ceremonia de miercuri.