Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Experții britanici nu pot dovedi că agentul neurotoxic folosit pentru otrăvirea lui Skripal provine din Rusia

Oamenii de știință britanici nu pot dovedi că agentul neurotoxic novichok, folosit pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale, a fost făcut în Rusia.

 

Astfel, experții de la laboratorul de cercetare Porton Down nu au reușit să stabilească „sursa precisă” a armei chimice, a precizat directorul executiv al laboratorului care ține de Ministerul Apărării, pentru Sky News, informează The Independent. Mai mult, acesta a afirmat că pentru a ajunge la concluzia că în spatele atacului sunt autoritățile de la Kremlin, „au folosit un număr de surse”.

Această precizare vine după ce Rusia a cerut Marii Britanii să prezinte „toate dovezile posibile” care ar putea indica faptul că în spatele tentativei de asasinat se află autoritățile de la Kremlin, informează BBC News.

„Nu am identificat sursa precisă, dar am am oferit guvernului informații științifice pe care le-am adunat din mai multe surse, ca să ajungem la această concluzie. Este datoria noastră să oferim dovezi științifice cu privire la acest agent neurotoxic. L-am identificat ca făcând parte din această familie (n.r – novichok), dar nu este datoria noastră să spunem unde a fost produs”, a spus Gary Aitkenhead la Sky News.

Citește și
serghei lavrov si vladimir putin
Rusia susţine că otrăvirea lui Serghei Skripal ar putea fi în interesul Londrei

Potrivit acestuia, este nevoie de „metode extrem de sofisticate pentru ca o astfel de otravă să fie creată, ceva de care este capabil doar un actor statal”, însă oficialul a subliniat că oamenii de știință britanici nu pot spune cu certitudine că a fost produs în Rusia.

Independent notează că este foarte probabil ca aceste noi informații să fie preluate de Kremlin, în contextul în care diplomația rusă a afirmat, luni, că otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal „ar fi în interesul guvernului britanic.”

Novichok este un agent neurotoxic puternic, dezvoltat pentru prima dată în secret în Uniunea Sovietică, în 1970. Unii experți au sugerat că și alte țări ar fi putut dezvolta aceste substanțe chimice, cu scopul de a descoperi cum să le combată. Alții se tem că această neurotoxină ar fi fost substrasă din laboratoarele rusești, după destrămarea Uniunii Sovietice.

Întrebat dacă în laboratorul pe care îl conduce a existat acest agent neurotoxic, Aitkenhead nu a vrut să comenteze.

„Nu este posbil ca ceva de genul să fi provenit din laboratorul nostru sau să fi părăsit facilitatea. Din nefericire, este o substanță extrem de toxică. Din câte știm, nu există un antidot care să remedieze efectele”, a mai spus el.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult