Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Experții AIEA au inspectat centrala nucleară Zaporojie. Zelensky cere din nou de-militarizarea centralei

Your browser doesn't support HTML5 video.

Experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) au inspectat centrala nucleară Zaporojie, iar unii dintre ei vor rămâne în continuare acolo, a declarat șeful misiunii.

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky insistă că de-militarizarea centralei trebuie să fie principalul obiectiv, însă acest lucru nu poate fi impus de inspectorii Agenției.

Aceştia sunt însă îngrijoraţi de intensificarea operaţiunilor militare în zona centralei.

Forțele Ucrainene susțin că au lovit o bază militară rusă la Energodar, oraşul unde se află centrala Zaporojie, ocupată de trupele ruse, la o zi după vizita unei misiuni a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

Armata ucraineană susţine că a distrus trei sisteme de artilerie, şi un depozit de muniţii.

Citește și
Centrala nucleară de la Zaporojie
Război în Ucraina, ziua 191. Kievul lucrează pentru a porni din nou reactorul de la centrala nucleară Zoporojie

Oleksii Danilov, șeful consiliului de securitate al Ucrainei: "Această problemă (recâștigarea controlului asupra centralei de la Zaporojia) este destul de dificilă pentru că este clar că rușii pot recurge la șantaj. Apoi, nu știm ce se întâmplă acolo, dacă zona este în prezent este minată de teroriști ruși sau nu".

Operațiunile militare sunt tot mai intense în regiunea centralei nucleare Zaporojie, susține directorului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

Rafael Grossi, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică: "Activitatea și operațiunile militare sunt în creștere în acea parte a țării. Iar asta mă îngrijorează foarte tare. Se fac referiri la ofensive, la contraofensive... Nu vreau să intru în acest subiect pentru că nu este domeniul meu. Dar activitatea este evidentă și o știm cu toții".

Șeful Agenției spune că pagubele pe care le-a văzut la centrală ar fi probabil cauzate de bombardamentele din august.

Rafael Grossi, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică: "Am putut să văd și eu și a văzut și echipa mea că sunt găuri de impact, urme de bombardamente pe clădiri. Aceasta înseamnă că integritatea fizică a unității a fost încălcată nu o dată, ci de mai multe ori. Acest lucru este inadmisibil!"

Centrala Zaporojie se află sub ocupația rușilor încă din lună martie, dar este operată de tehnicieni ucraineni. ''I-am văzut calmi, deși lucrează sub ocupație militară'' - a spus acelaşi Grossi, care a subliniat înaltul profesionalism de care dau dovadă muncitorii ucraineni.

Zelenski: "Trebuie să ne asigurăm că vor fi respectate pe deplin toate promisiunile de a pune presiune asupra Rusiei, pentru a opri, în cele din urmă, șantajul cu radiații, pentru garantarea completă a securității centralei nucleare de la Zaporojie și celorlalte patru mari instalații nucleare din Ucraina."

Oficialii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică au precizat că un raport privind siguranţa centralei nucleare Zaporojie va fi prezentat la începutul săptămânii viitoare.

Între timp, continuă luptele pe linia de contact dintre cele două armate. Iar în Donețk, orașele sunt bombardate aproape fără oprire.

Soldat: "Am primit informații că aeronavele inamice zburau la altitudini joase și, în trei minute, rachetele au zburat deasupra localității".

Femeie: "După cum vedeţi, fiecare casă, și aici și dincolo".

Oleksandr Motornyi, corespondent: "Practic cu fiecare nouă zi, și să fiu sincer, probabil cu fiecare oră, Siversk arată din ce în ce mai puțin ca un mare oraș ucrainean și cu cât mergi mai departe, cu atât se transformă într-un câmp de luptă, nu un loc de trăit".

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult