Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Europenii au anunțat noi soluții de sprijin pentru Ucraina. Acordul la care au ajuns Franța, Germania și Polonia

Your browser doesn't support HTML5 video.

Europenii au anunțat noi măsuri pentru a mări urgent livrările de armament către Ucraina. Franţa, Germania şi Polonia au convenit să cumpere de pe piaţa internaţională arme, în condițiile în care producția europeană trenează.

În plus, acest efort va fi finanțat, inclusiv cu banii obținuți din activele rusești înghețate, după ce Moscova a atacat Ucraina.

O lungă strângere de mână în trei a încheiat reuniunea de la Berlin, la care au participat președintele francez, cancelarul german și premierul polonez.

Zâmbetele au dat de înțeles că pe agenda discuțiilor nu s-a aflat subiectul conflictual - trimiterea de soldați europeni în Ucraina, iar cuvântul cheie al conferinței de presă a fost „unitate”.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: „Suntem alături de Ucraina fără tăgadă. Îi vom da sprijinul nostru cât va fi necesar. Solidaritatea și acțiunea comună sunt esențiale pentru apărarea păcii și libertății în Europa. Unitatea noastră e puterea noastră.”

Citește și
Zelenski victorie
Ucraina va lupta cu Rusia cu arme cumpărate din banii Rusiei: 27 de miliarde de euro, confiscați de UE

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Faptul că noi trei suntem uniți în această zi, hotărâți să nu lăsăm niciodată Rusia să câștige, să sprijinim poporul ucrainean până la capăt, este o putere pentru noi, popoarele noastre, securitatea noastră și Europa noastră.”

Cei trei lideri au căutat soluții pentru a trimite mai multe arme Ucrainei.

Cancelarul german a anunțat creșterea producției europene de armament și crearea unei noi coaliții de state europene care să furnizeze Kievului rachete cu rază lungă de acțiune, dar nu îndelung solicitatele Taurus, produse de germani. Europenii vor folosi inclusiv fonduri obținute din investirea activelor ruse înghețate ca urmare a sancțiunilor europene.

Donald Tusk, prim-ministru al Poloniei: „Vrem să ne cheltuim banii, vrem să ajutăm în toate felurile posibile. Aici și acum, pentru ca situația Ucrainei în următoarele săptămâni și luni să se îmbunătățească, nu să se agraveze.”

O infuzie de muniție este cu atât mai necesară cu cât Rusia continuă să atace cu rachete orașele ucrainene.

În Odesa, cel puțin 20 de oameni au pierit și 70 au fost răniți după ce Moscova a lovit o zonă locuită de civili. La sosirea echipajelor medicale, după primul atac, încă o rachetă a țintit același loc.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult