Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Europa trebuie să se pregătească imediat pentru oprirea exporturilor de gaze de către Rusia. Ce ar putea face guvernele

Europa trebuie să se pregătească imediat pentru oprirea completă a exporturilor de gaze din Rusia în iarna aceasta, a avertizat Agenția Internațională de Energie (IEA).

Organizația a cerut guvernelor naționale să ia măsuri pentru a reduce cererea de gaz rusesc și să păstreze deschise centralele nucleare vechi.

Fatih Birol, șeful IEA, a spus că decizia Rusiei de a reduce rezervele de gaze pentru mai multe țări europene în ultima săptămână poate fi urmată de tăieri ulterioare, în încercarea Moscovei de a își întări poziția de putere în timpul războiului cu Ucraina.

„Europa ar trebui să fie pregătită în caz că gazul rusesc este complet oprit,” a spus Birol într-un interviu pentru Financial Times.

Care ar fi intențiile Rusiei în apropiere de iarnă, conform șefului IEA

„Cu cât ne apropiem mai mult de iarnă, cu atât înțelegem mai mult intențiile Rusiei,” a mai spus acesta.

Citește și
tren masina avion autobuz
Germania lansează o campanie de economie de energie. Cum pot cetățenii să lupte împotriva prețurilor tot mai mari

„Cred că tăierile sunt orientate către evitarea umplerii depozitelor din Europa și creșterea influenței Rusiei în lunile de iarnă,” a adăugat Birol.

IEA a fost una dintre primele instituții oficiale care au acuzat Rusia de manipularea aprovizionării cu gaze către Europa în timpul pregătirii invaziei Ucrainei de către Moscova.

Birol crede că folosirea surselor de energie mai poluante este justificată de criza de resurse cauzată de război - în ciuda faptului că acestea accentuează criza climatică

Birol a spus că măsurile de urgență luate de țările europene săptămâna aceasta pentru a reduce cererea de gaz, precum aprinderea vechilor centrale electrice pe cărbune, sunt justificate de criza actuală, în ciuda creșterii emisiilor de carbon cauzate de această sursă de energie poluantă.

Însă acesta s-a arătat încrezător că emisiile suplimentare de dioxid de carbon cauzate de arderea cărbunelui foarte poluant va fi compensat de o accelerare a planurilor Europei de a reduce dependența de combustibilii fosili importați și de a crește capacitatea de generare energetică din surse regenerabile.

IEA avertizează că guvernele lumii nu fac suficiente eforturi pentru a încuraja energia regenerabilă

Declarațiile lui Birol au fost făcute înainte publicării unui nou raport al IEA publicat miercuri, care avertizează că guvernele lumii nu fac suficiente eforturi pentru a încuraja investițiile în energie regenerabilă pentru a reduce cererea de combustibili fosili.

Anul trecut, IEA a spus că lumea nu necesită investiții în noi zăcăminte de petrol și gaze dacă guvernele ating ținta de zero emisii nete de gaze de seră în 2050.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult