Europa se întoarce la normalitate. Italia a început să primească din nou turiști
Your browser doesn't support HTML5 video.
Între timp, lucrurile încep să intre în normal În Europa. Italia primește din nou vizitatori, din toate țările Uniunii Europene, cu respectarea măsurilor sanitare de bază.
Nello Musumeci, Sicilia: "Un turist trebuie să fie liber să se deplaseze, fără să fie tras la răspundere de nimeni, dar, dacă este necesar, să știe că va găsi un sistem de sănătate gata să intervină".
Așa își deschide Sicilia "brațele" pentru turiști. Fără vreun pașaport special sau un alt document care să ateste că străinii care vin să îi admire frumusețile nu au fost infectați cu COVID-19.
Au însă la dispoziție o aplicație numită "O Sicilie sigură" prin care autoritățile vor să verifice starea de sănătate a celor care ajung aici. Cine va alege să-și petreacă o vacanță pe coasta siciliană, ademenit de apele cristaline ale Mediteranei sau de templele antice gata să fie din nou explorate, va fi monitorizat printr-un sistem care nu prevede nici obligații, nici sancțiuni în ceea ce-i privește pe turiști.
Nello Musumeci, Sicilia: "Sunt convins că vor fi mulți turiști care ni-l vor cere, pentru că toată lumea vrea să vină și să se distreze, știind că au la dispoziție de un sistem discret, invizibil, dar care atunci când ai nevoie de el, este gata să intervină".
Scopul este de redresarea turismului, după o închidere forțată care i-a costat pe sicilieni pierderea unui întreg sezon. Siguranța sanitară a străinilor care îi vizitează de acum înainte este primordială.
Guido Bertolaso, fost comandant Protecţia Civilă: "Nu vreau să spun că turiștii care strănută sunt imediat identificați și raportați, dar există într-adevăr o activitate de monitorizare detaliată, deoarece scopul acestei aplicații nu este doar să-i liniștească pe cei care vor veni în Sicilia, dar și pentru a-i liniști pe cetățenii sicilieni".
Pe de altă parte, Spania are în plan redeschiderea sezonului turistic la 1 iulie. În prezent, guvernul de la Madrid analizează o redeschidere a frontierelor terestre cu Franţa şi Portugalia pe 22 iunie. Între timp, criza din domeniul turismului a scos numeroși oameni în stradă.
Angajații mai multor agenții de turism au cerut sprijinul autorităților pentru salvarea celor 65.000 de locuri de muncă amenințate de efectele pandemiei de coronavirus.
Dar, în peninsulă iberică lupta cu virusul SARS-COV-2 nu s-a încheiat. Însă, medicii vin cu noi remedii. Pacienții acestui spital din Barcelona, de exemplu, au fost duși la plajă pentru ca recuperarea să fie mai ușor de suportat. În Spania, COVID-19 a infectat în total aproape 240.000 de oameni și a curmat peste 27.000 de vieți. Parlamentul a votat miercuri o ultimă prelungirea stării de alertă până pe 21 iunie.
În schimb, în Marea Britanie purtarea măştii va fi în curând obligatorie în transportul în comun.
Dacă oamenii nu se vor conforma, controlorii vor putea interzice accesul în vehicule şi vor da amenzi.