Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Europa, mai puțin poluată în timpul crizei de coronavirus. Unde s-au înregistrat cele mai mari diferențe

Your browser doesn't support HTML5 video.

Agenția Spațială Europeană a făcut publice imaginile surprinse cu ajutorul satelitului Copernicus Sentinel-5P.

Acestea au fost strânse pe durata a 12 zile, pentru a elimina din calcul schimbările vremii, care afectează nivelul dioxidului de nitrogen. Poluarea în perioada 14-25 martie este vizil redusă, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, scrie CNN.

Și datele Agenției Europene a Mediului confirmă scăderea poluării. Cele mai clare rezultate au venit din regiunea Bergamo, unde se înregistrează vârful pandemiei de coronavirus din Italia. Aici, nivelul de concentrație cu dioxid de nitrogen (NO2) a fost mai mic cu 47%, săptămâna trecută, față de perioada similară a anului trecut. În Roma, scăderea a variat între 26% și 35%. Schimbările au mai fost observate în Spania și Franța.

Mare parte din concentrația de NO2 provine de la noxele eliminate de mașini. Așa că izolarea oamenilor pe fondul pandemiei de coronavirus este principala explicație a acestor diferențe, mai scrie CNN.

Schimbări asemenătoare ale nivelului de poluare au fost observate și în Statele Unite, mai ales în California, și în China. Potrivit ministrului Ecologiei și Mediului din China, calitatea aerului a crescut cu 21,5% în regiunea Hubei, de unde a pornit pandemia de Covid-19.

Citește și
Cum s-a redus poluarea din China în urma pandemiei de coronavirus
Cum s-a redus poluarea din China în urma pandemiei de coronavirus

Specialiștii consultați de CNN susțin că nivelul scăzut al poluării a salvat doar în China viața a peste 50.000 de oameni. ”Felul în care operează economiile din țările noastre, în afara pandemiilor, are costuri masive față de sănătate. E nevoie de o pandemie ca să vedem asta”, a spus Marshall Burke, asistent universitar la Stanford.

Legătura dintre poluarea aerului și morțile premature a fost stablită în urma unui studiu amplu, efectuat pe durata a 30 de țări, în 652 de orașe din 24 de țări, pe șase continente. Organizația Mondială a Sănătății a estimat că aproximativ 7 milioane de oameni mor în fiecare an în urma expunerii la particulele fine din aerul poluat.

În București, poluarea a crescut

 

Deși România este în carantină totală și avem restricții drastice de circulație, Capitala se luptă cu poluarea.

În noaptea de joi spre vineri, în București, au fost înregistrate din nou valori uriașe de poluare, după cum arată informaţiile furnizate de rețeaua națională.

În cazul particulelor mari de praf, am avut depăşiri cu peste 1200 la sută ale limitelor maxim admise.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult