Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Europa, lovită de secetă. „Nivelul apei din râuri și lacuri a ajuns la valori extrem de scăzute”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Mai multe localități de pe coasta Croației au fost inundate în urma unor ploi torențiale. În centrul vechi din Dubrovnik, turiștii s-au plimbat în apă până la genunchi.

Însă, în Europa, după o vară cu temperaturi record și prea puține precipitații, mai multe țări se confruntă cu o secetă cumplită. Sunt probleme serioase și în Bosnia sau Polonia.

Locuitorii Dubrovnikului, dar și turiștii, au fost luați pe nepregătite de „potopul” care s-a abătut asupra orașului bijuterie de la Marea Adriatică.

În unele locuri au căzut până la 100 de litri de apă pe metru pătrat în mai puțin de o oră. Sistemul de canalizare nu a putut să facă față așa că mai multe mașini au rămas blocate în mijlocul puhoaielor.

Ploile abundente au provocat perturbări în trafic atât în ​​Split, cât și în Zadar.

Citește și
seceta agricultura
Seceta amenință viitoarele culturi. Pământul este complet uscat, iar fermierii tot așteaptă ploile

Guvernul croat deja amânase începerea școlii cu o săptămână invocând însă căldura extremă, care a adus secetă în Balcanii de Vest.

Bakir Krajinovic, hidrolog: „Nivelul apei din râuri și lacuri a ajuns la valori extrem de scăzute. Iar situația este la fel de rea cu privire la rezervele de apă potabilă din pânza freatică.”

De vină sunt lipsa precipitațiilor și canicula îndelungată. Potrivit meteorologilor, în cele trei luni de vară, Sarajevo a avut 66 de zile cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius.

Lacurile afectate deservesc vasta rețea de hidrocentrale care asigură 40% din necesarul de energie al țării.

Probleme sunt și în Polonia. Niciodată cotele fluviului Vistula nu au fost atât de scăzute.

Grzegorz Walijewski, hidrolog: „Până acum, cel mai scăzut nivel al râului era de 26 de centimetri, înregistrat în timpul secetei din 2015. Acum, nivelul râului a coborât până la 25 de centimetri, așadar, un record. Iar veștile nu sunt deloc bune. Nivelul apei va continua să scadă.”

Feriboturile nu mai traversează Vistula, iar peștii au început să moară.

Roman Zurek, hidrolog: „Nivelul scăzut al apei reprezintă un pericol pentru toată lumea. Pentru fermieri, pentru locuitorii orașelor și satelor de pe mal. Fiindcă avem nevoie de apă pentru băut, pentru gătit.”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult