Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Europa lovită de furtuni, arșiță și incendii de vegetație. Care sunt zonele afectate de calamități

Your browser doesn't support HTML5 video.

O furtună care a durat puțin peste o oră a paralizat aeroportul din Palma de Mallorca, o destinație frecventată de români.  

Pistele au fost acoperite cu apă, așa că avioanele au abandonat aterizarea în ultimul moment. Între timp, în alte regiuni ale continentului este alertă de caniculă și incendii de vegetație.

Așadar, daca vă pregătiți să plecați în Grecia, aflați că la Atena autoritățile au închis Acropole, din cauza căldurii sufocante. Oamenii fără adăpost sunt primiți în clădirile publice dotate cu aer condiționat.

O furtună abătută din senin asupra aeoroportului Palma din insula spaniolă Mallorca a provocat haos. În doar o oră au căzut aproape 50 de litri pe metru pătrat, potrivit agenției meteo a insulelor Baleare. Apa a acoperit pistele și aeronavele au abandonat aterizarea cu doar câteva momente înainte să atingă asfaltul.

Numeroase curse au fost fie anulate, fie amânate. Apa a intrat în clădirea aeroportului prin acoperiș și prin ferestre și a provocat inundații în zona magazinelor.

Citește și
inundatii
Cod galben de inundaţii în 13 bazine hidrografice din 29 de judeţe, până joi la prânz

Aeroroportul și-a reluat funcționarea după ce furtuna a trecut și pompierii au intervenit pentru scoaterea apei din clădire și din parcările subterane.

Angajat: „E prima dată când văd așa ceva în șapte ani de când lucrez aici. Așteptăm de trei-patru ore să intrăm în parcare”.

În sud-estul Austriei, armata îi ajută pe pompieri să curețe locuințele afectate de inundațiile din timpul weekendului. Ploile au provocat alunecări de teren. Valurile de noroi au pătruns în locuințe.

Christian Luipersbeck, comandant al Batalionului Jäger 19: „Inundațiile au provocat pagube însemnate. În unele cazuri, apa amestecată cu noroi a ajuns până la tavanul pivnițelor”.

Viiturile au afectat și alimentarea cu apă potabilă și au paralizat traficul feroviar pe anumite tronsoane.

În sudul Franței, seceta și căldura în exces au provocat un incendiu de vegetație. Pompierii încearcă să oprească extinderea focului spre zonele locuite. Ca măsură de precauție au fost evacuate mai multe cătune, iar o șosea a fost închisă traficului.

E risc mare de incendii și în Grecia. Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenţionare de călătorie, pe fondul temerilor că vipia va provoca vâlvătăi periculoase în mai multe regiuni ale țării.

De altfel, guvernul de la Atena i-a avertizat pe cetățeni să evite să iasă din case la orele de vârf. Sunt așteptate temperaturi de până la 45 de grade, îndeosebi în regiunile Attica și Peloponez. Ca măsură de precauție, autoritățile elene au hotărât ca şcolile să funcționeze după un orar special și doar în cursul dimineții.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult