Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Europa, lovită de furtună: multiple decese și haos în transporturi. Aeroportul Schiphol, închis

Your browser doesn't support HTML5 video.

O furtună furioasă, cu adevărat de "cod roşu", a măturat nordul Europei. Mai multe persoane şi-au pierdut viaţa după ce furtuna Friederike a lovit Belgia, Italia, Olanda, Marea Britanie, Turcia şi Germania

Între timp, într-un interval de câteva săptămâni, un al doilea val de ger şi ninsori traversează sudul Statelor Unite. Dincolo de necazurile inerente, temperaturile foarte scăzute au creat peisaje stranii şi sculpturi de gheaţă.

Vântul care a avut şi 140 de kilometri pe oră, în Olanda, a forţat autorităţile să suspende toate zborurile care aveau ca destinaţie sau punct de plecare, aeroportul Schiphol, din Amsterdam, unul dintre cele mai aglomerate din lume.

Reţelele de socializare au fost inundate de imagini cu camioane răsturnate sau copaci doborâţi de vijelie. Unii dintre aceştia au căzut peste şine, ori au avariat reţeaua de înaltă tensiune a căilor ferate.

"O furtună cu forţa unui uragan s-a năpustit peste ţara noastră".... Aşa începe comunicatul companiei olandeze de transporturi feroviare care a anunţat că trenurile nu mai pleacă în cursă. Vântul care a avut peste 130 de kilometri pe oră la rafală a măturat de asemenea Nordul Angliei şi Scoţia, unde zeci de mii de locuinţe au rămas fără curent electric.

În plus, în Marea Britanie traficul a fost dat peste cap din cauza ninsorilor abundente.

Numai de la începutul anului, 12 polonezi au murit înecaţi sau îngheţaţi, păcăliţi de stratul de gheaţă de la suprafaţa lacurilor sau râurilor. Autorităţile au lansat noi avertismente. Iar pe un lac din nordul Varşoviei, care se transformă într-o atracţie în această perioadă au decis să trimită aeroglisoare ca să verifice dacă oamenii riscă sau nu.

Începând de marţi, în mai toată Polonia a nins abundent şi vântul a bătut cu putere. Se circulă cu greutate şi cu maşina, şi pe jos.

Un peisaj ireal a apărut pe malul lacului Michigan de lângă Chicago, după o noapte în care temperaturile au scăzut până la minus 15 grade Celsius. Copacii din apropierea apei şi farul au făcut ţurţuri groşi, iar vegetaţia din jur a îngheţat sloi.

Şi lacul Erie din Ohio este spectaculos. Cristale de gheaţă uriaşe s-au îngrămădit unele peste celelalte, formând movile pe care unii s-au şi încumetat să le escaladeze.

Din Atlanta până în New Orleans, a nins şi temperaturile au scăzut sub pragul îngheţului. În Texas, autorităţile au cerut populaţiei să evite deplasările. Georgia şi Louisiana au închis majoritatea şcolilor, iar în Alabama instituţiile publice nu au funcţionat.

În Kentucky, mai multe camioane au derapat şi au blocat carosabilul, provocând închiderea unei autostrăzi.

Furtuna Friederike a provocat mai multe decese şi perturbări masive ale traficului în Europa

În Belgia, o femeie a fost ucisă după ce un copac a căzut pe maşina sa la începutul zilei de joi, atunci când aceasta conducea printr-o pădure aflată la 30 de kilometri sud-est de Bruxelles, a informat agenţia de ştiri Belga. De asemenea, în Olanda, "un bărbat de 62 de ani din Zwolle a murit după ce a fost lovit de un copac masiv", a indicat poliţia olandeză pe Twitter, adăugând că victima a ieşise din maşină pentru a înlătura un copac căzut pe drum, înainte de a fi lovită mortal de un altul, relatează Agerpres, citând DPA.

Un alt bărbat de 62 de ani şi-a pierdut viaţa în Enschede (est), după ce un copac i-a căzut pe maşină, potrivit unui alt tweet al poliţiei.

Italia a fost lovită de vânturi puternice, de până la 200 de kilometri pe oră, care au produs daune semnificative în întreaga ţară, au anulat curse feroviare şi de feribot, au determinat închiderea drumurilor şi au provocat moartea unui bărbat în regiunea sudică Calabria. Acesta se urcase pe acoperişul casei fratelui său din oraşul Crotona, de unde a căzut, fiind măturat de o rafală de vânt. De asemenea, la Roma, o tânără în vârstă de 17 ani a fost rănită după ce o placă de pe acoperiş a căzut atunci când aceasta se afla în faţa şcolii.

Transportul public a fost întrerupt şi în alte părţi ale continentului.

În Germania, serviciile feroviare în landul german Renania de Nord-Westfalia au fost complet suspendate până la o notificare ulterioară. Atât călătoriile cu trenul pe distanţe lungi cât şi cele regionale sunt afectate, a anunţat joi dimineaţa operatorul feroviar Deutsche Bahn. Serviciile expres în alte părţi ale ţării circulă cu viteze reduse, iar aeroportul din München a raportat anularea zborurilor.

Au existat, de asemenea, condiţii de formare a gheţii, din cauza temperaturilor scăzute, care au făcut periculoase călătoriile cu maşina. În mai multe zone din landul Saxonia Inferioară, în nordul Germaniei s-au produs accidente "la fiecare minut" în timpul nopţii, a indicat joi poliţia.

În Belgia, traficul feroviar a fost întrerupt în anumite zone din cauza obiectelor căzute pe linii, inclusiv a unei trambuline într-unul din cazuri. Portul Ghent a fost închis, de asemenea, joi, a scris agenţia Belga.

În Marea Britanie, vânturile puternice au lovit peste noapte mai multe părţi ale ţării, lăsând joi aproximativ 47.000 de case şi birouri fără curent electric. Rafalele au avariat cablurile electrice, au doborât arbori, care au blocat mai drumuri şi căi ferate. Potrivit UK Power Networks, circa 100.000 de clădiri au rămas fără electricitate în estul Angliei, unde vântul a ajuns la 134 de kilometri pe oră.

Serviciile feroviare au fost perturbate în centrul şi în nordul Ţării Galilor, după ce mai multe obiecte au ajuns pe şine, aduse de vânturile puternice. Un tren de marfă a lovit două magazii, marfa împrăştiindu-se pe calea ferată la Powys.

În Berkshire, un lup a scăpat de la un centru de creştere al acestor animale din Beenham, la începutul dimineţii de joi, după ce vânturile puternice au doborât gardurile. Poliţia locală a atenţionat rezidenţii cu privire la lupul fugar, însă, între timp, animalul a fost capturat, potrivit ultimelor relatări.

Experţii se aşteaptă ca Friederike să provoace mai puţine daune decât Xavier, care a lovit Germania în luna octombrie, provocând moartea a şapte persoane, din cauza căderii copacilor sau a ramurilor, în condiţiile în care de această dată, copacii sunt lipsiţi de frunziş, deoarece este mijlocul iernii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult