Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Europa, afectată de ploi torențiale și ninsori. 10 persoane moarte în Italia

Your browser doesn't support HTML5 video.

Furtunile violente care au lovit Italia, începând de duminică, au făcut cel puțin 10 victime, cele mai multe în Veneţia, a anunţat Protecţia Civilă.

A nins în Franţa şi Spania, unde au fost în vigoare şi alerte de vreme neobişnuit de rece pentru această perioadă. Aproape 200.000 de locuințe au rămas fără curent electric în Franța, și 10.000 în sudul Austriei, din cauza intemperiilor.

Veneţia a fost inundată de o maree înaltă excepţională, care a acoperit cam trei sferturi din oraşul lagună. Vântul puternic dinspre larg a ridicat nivelul apei până la 156 de centimetri, un maxim care nu a mai fost atins din decembrie 2008, conform statisticilor. Ca să poată „naviga" pe străduţele inundate, turiştii şi localnicii au avut nevoie de cizme măcar până la genunchi.

Faimoasa piaţa San Marco a rămas inaccesibilă câteva ore bune. Apa a acoperit chiar şi pasarelele pietonale din lemn, care sunt puse când se produc inundaţiile numite de veneţieni „acqua alta".

Citește și
Inundatii in Italia
Italia, sub cod roșu de furtună. Inundații în mai multe zone. FOTO

Dar unele pizzerii au rămas deschise şi clienţii au fost serviţi chiar dacă apa le trecea de glezne.

Primarul Luigi Brugnaro a adus aminte că sistemul de bariere subacvatice, instalat în larg, dar care nu este încă funcţional, ar fi putut preveni „acqua alta", care apare la Veneţia în medie de patru ori pe an.

Resturi de tot felul acopereau zona portului în oraşul italian Rapallo, după o noapte furtunoasă. Mai multe iahturi au fost aruncate pe uscat. Din docurile inundate au fost salvaţi 20 de oameni, care au primit ulterior îngrijiri pentru hipotermie.

Partea de nord a Italiei a fost luni sub cod roşu de furtuni, dar intemperiile au măturat întreaga ţară. În unele locuri, rafalele de vânt au atins chiar şi 180 de kilometri pe oră. Circulaţia era serios perturbată şi marți la Roma, numeroşi copaci doborâţi de vântul puternic au blocat străzi apropiate de centrul oraşului.

Potrivit agenţiei ANSA, aproximativ 6.000 de pompieri au fost mobilizaţi în Italia pentru a curăţa căile de acces. Multe şcoli au rămas închise pentru a doua zi la rând.

Pe de altă parte, deşi este abia sfârşit de octombrie, 26 de departamente din jumătatea estică a Franţei sunt sub alertă meteo de zăpadă şi polei. În şase departamente din Masivul Central, zăpada s-a depus în strat de 15 - 30 de centimetri începând de duminică noapte. Dar nu a nins numai la altitudini mari, ci şi la câmpie.

Vântul a depăşit 100 de kilometri la oră şi în centrul şi vestul Sloveniei, iar oraşul de coastă Piran a fost inundat de mareea înaltă. Şi în Slovenia, dar şi în Austria, ploile prognozate au determinat autorităţile să se pregătească de inundaţii de-a lungul Dravei, afluent al Dunării. În Slovenia, râul riscă să inunde peste 100 de clădiri din două oraşe.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult