Europa a ridicat nivelul de risc pentru mpox. Ce simptome are boala care poate ucide
Şeful instituţiei UE de sănătate publică a declarat că vor exista mai multe cazuri importate de noua tulpină de mpox în Europa, în următoarele săptămâni, deşi riscul de transmitere susţinută rămâne scăzut.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat miercuri mpox o urgenţă globală de sănătate publică, cea mai mare formă de alertă, în urma unui focar în Republica Democratică Congo care s-a răspândit în ţările vecine.
OMS a găzduit vineri o întâlnire de urgenţă pentru a discuta modalităţi de a asigura accesul global echitabil la teste, tratamente şi vaccinuri pentru virus, a declarat un oficial important.
Mpox, o infecţie virală care provoacă leziuni pline de puroi şi simptome asemănătoare gripei, are de obicei forme uşoare, dar poate şi ucide.
Două tulpini se răspândesc acum în Congo - forma endemică a virusului, clada I, şi o nouă tulpină, numită clada Ib.
ECDC şi-a ridicat vineri evaluarea nivelului de risc pentru mpox la ”moderat” de la ”scăzut” pentru cazurile sporadice care apar în UE şi a cerut ţărilor să menţină un nivel ridicat de conştientizare în rândul călătorilor din zonele afectate.
Agenţia a spus că riscul general pentru populaţie a crescut de la ”foarte scăzut” la ”scăzut”.
”Trebuie să fim pregătiți pentru mai multe cazuri””Datorită legăturilor strânse dintre Europa şi Africa, trebuie să fim pregătiţi pentru mai multe cazuri importate de Clade I”, a spus directorul acesteia, Pamela Rendi Wagner.
Pakistanul a confirmat, de asemenea, vineri, un caz de virus mpox la un pacient care s-a întors dintr-o ţară din Golf, deşi nu era clar dacă era din noua variantă sau din cladele care s-a răspândit la nivel global din 2022.
Mpox se transmite prin contact fizic apropiat, inclusiv prin contact sexual, dar, spre deosebire de pandemiile globale anterioare, cum ar fi COVID-19, nu există dovezi că se răspândeşte uşor prin aer.
Oficialul OMS, Margaret Harris, a declarat vineri, într-un apel mediatic, că se aşteaptă să apară în curând mai multe cazuri în afara Africii, tot ca urmare a unei monitorizări sporite. Cu toate acestea, OMS a sfătuit împotriva oricăror restricţii de călătorie pentru a opri răspândirea virusului.
China a anunţat vineri mai devreme că intenţionează să monitorizeze pentru mpox persoanele şi mărfurile care intră în ţară, în următoarele şase luni.