Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Este posibil să fii infectat cu coronavirus și să nu știi? Explicațiile experților din SUA

Simptomele Covid-19 sunt diferite de la o persoană la altă și, în condițiile în care multe state au o capacitate redusă de testare, mulți ajung să facă boala fără să își dea seama, relatează The Guardian.

Dr. William Hillman, director al spitalului din Massachusetts şi Dr. David Buchholz, fondatorul centrului medical al Universităţii Columbia Irving au explicat cum ne putem da seama dacă avem Covid-19 și ce trebuie să facem în cazul în care suspectăm că am fost infectați.

Poți afla dacă o persoană a avut Covid-19 în trecut?

 

Dr. William Hillman: În acest moment nu avem teste care să poată indica acest lucru. Dezvoltăm teste de anticorpi pentru a depista infecțiile anterioare, dar acestea încă nu sunt gata pentru utilizarea clinică. Singura cale prin care putem afla cu siguranță dacă o persoană a fost infectată este ca aceasta să fie testată cât timp este încă infectată.

Se poate să fi fost infectat și să nu fi avut simptome?

 

Citește și
Scenariul 4
Scenariul 4 coronavirus. Ce înseamnă şi ce măsuri şi restricţii suplimentare vor fi aplicate

Dr. William Hillman: Coronavirusul are un spectru larg de simptome, astfel că unele persoane sunt complet asimptomatice și nu au idee că sunt infectate, altele dezvoltă simptome ușoare, similare cu cele provocate de gripă - le curge nasul, au dureri în gât și congestii - în timp ce alții au o mai multe simptome similare cu gripa - febră mare, dureri musculare, probleme respiratorii și tuse. În același timp sunt persoane care fac forme severe ale bolii și pe care îi vedem că ajung în spital la terapie intensivă, cu insufieciență respiratorie.

Câți dintre cei infectați sunt asimptomatici?

 

Dr. David Bucholz: În acestt moment, în New York, testăm doar persoanele cu cele mai severe forme ale bolii. Cu toate acestea, un studiu realizat în Islanda, prin care a fost testată o mare parte din populație, arăta că 50% dintre cei infectați sunt asimptomatici.

Persoanele asimtpomatice sunt contagioase?

 

Dr. William Hillman: O proporție importantă a oamenilor care sunt asimptomatici sunt și contagioși pentru o perioadă de timo. Nu știm cât timp în acest moment, pentru că nu avem la dispoziție testele necesare pentru a depista cazurile asimptomatice. Când oamenii sunt asimptomatici sunt contagioși. Cu o zi sau două înainte să dezvolte primele simptome, pot fi de asemenea contagioși.

Trebuie să se comporte diferit persoanele care cred că au fost infectate, dar nu știu sigur?

 

Dr. David Bucholz: Toți trebuie să ne purtăm exemplar. Toți suntem implicați și trebuie să respectăm distanțarea socială.

Dr. William Hillmann: Din moment ce nu există un mod de a ști sigur în acest moment cine este bolnav, în cazul în care nu are simptome, eu m-aș comporta ca și cum nu aș avea nimic. Continuați să faceți toate lucrurile pe care ar trebui să le facem cu toții în acest moment: distanțare socială și igienizarea mâinilor.

Dacă suspectez că sunt bolnav, am obligația morală de a le spune acest lucru celor cu care am intrat în contact? Chiar și în cazul în care este posibil să fie doar o răceală?

 

Dr. David Bucholz: Eu aș face asta, cu siguranță. Sunt în New York și cu siguranță virusul era deja în comunitate înainte ca noi să aflăm. Ar trebui să le spunem tuturor membrilor familiei, prietenilor și celor din jurul nostru, mai ales în primele 14 zile după posibila contaminare. Dacă au trecut deja 14 zile, probabil s-ar fi îmbolnăvit până acum dacă au fost expuși.

Dr. William Hillmann: Depinde de fiecare persoană să facă ceea ce crede că este bine. Dacă cineva este diagnosticat cu coronavirus, cred că ar trebui să le spună celor cu care intră în contact.

Dacă am fost deja infectați, putem lua din nou virusul?

 

Dr. David Bucholz: Nu există dovezi că o persoană a fost infectată pentru a doua oară după ce s-a vindecat. Un om cu un sistem imunitar normal, care poate reacționa la virus și să se vindece, ar trebui să aibă imunitate o perioadă îndelungată, cel puțin un an, dacă nu pentru tot restul vieții.

Au apărut informații din China care sugerau că mai multe persoane au fost testate pozitiv cu Covid-19 petnru a doua oară. Mulți oameni de știință cred că există probleme legate de rezultatele inexacte ale testelor și nu că ar exista persoane infectate pentru a doua oară.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult