”Este cel mai clar semn”. Cercetătorii au făcut o descoperire surprinzătoare în China cu ajutorul imaginilor din satelit
Acest lucru a fost observat în urma unei analize a imaginilor satelitare și documentelor guvernamentale chineze furnizate agenției Associated Press.
Marina chineză este deja cea mai mare din lume din punct de vedere numeric și se modernizează rapid.
Adăugarea portavioanelor cu propulsie nucleară la flota sa ar reprezenta un pas major în realizarea ambițiilor sale de a deveni o forță de „ocean albastru”, capabilă să opereze pe mări aflate departe de China, într-o provocare globală tot mai mare pentru Statele Unite.
„Portavioanele cu propulsie nucleară ar plasa China în rândul exclusiv al marilor puteri navale de primă clasă, un grup care este momentan limitat la Statele Unite și Franța”, a declarat Tong Zhao, cercetător senior la Carnegie Endowment for International Peace din Washington, D.C.
„Pentru conducerea Chinei, o astfel de dezvoltare ar simboliza prestigiul național, stimulând naționalismul intern și ridicând imaginea globală a țării ca o putere de prim rang”.
Cercetătorii de la Middlebury Institute of International Studies din California au declarat că au făcut această descoperire în timpul unei investigații într-o zonă montană aflată în apropierea orașului Leshan, din provincia chineză Sichuan (sud-vestul Chinei), unde bănuiau că China construiește un reactor pentru a produce plutoniu sau tritiu pentru arme.
În schimb, aceștia au ajuns la concluzia că China construiește un reactor prototip pentru o navă de război de mari dimensiuni.
Proiectul de la Leshan este denumit Longwei, sau Proiectul „Puterea Dragonului”, și este, de asemenea, menționat în documente ca Proiectul de Dezvoltare a Energiei Nucleare.
Nici Ministerul Apărării din China, nici Ministerul Afacerilor Externe nu au răspuns solicitărilor de comentarii.