Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Eșec pentru Musk cu primul implant Neuralink. Dispozitivul s-a desprins parțial de creierul pacientului. Ce s-a decis

Prima încercare a Neuralink de a-și implanta cipul în craniul unei ființe umane a întâmpinat un eșec neașteptat, după ce dispozitivul a început să se desprindă de creierul pacientului, a dezvăluit miercuri compania.  

Pacientul, Noland Arbaugh, a fost supus unei intervenții chirurgicale în februarie pentru a i se atașa un cip Neuralink la creier, însă funcționalitatea dispozitivului a început să scadă în decurs de o lună de la implantare, scrie The Guardian.

Unele dintre firele dispozitivului, care conectează computerul în miniatură la creier, începuseră să se retragă. Neuralink nu a dezvăluit motivul pentru care dispozitivul s-a desprins parțial, dar a declarat într-o postare pe blog că inginerii săi au rafinat implantul și au restabilit funcționalitatea.

Capacitățile diminuate nu păreau să îl pună în pericol pe Arbaugh, iar acesta putea în continuare să folosească implantul, spre exemplu, pentru a juca o partidă de șah pe un computer care îi folosea gândurile, potrivit Wall Street Journal, care a fost primul care a dat vestea despre problema cu cipul.

Posibilitatea de a îndepărta implantul a fost luată în considerare după ce a ieșit la iveală desprinderea, a relatat Journal.

Citește și
creier
Ce s-a întâmplat cu primul pacient uman căruia medicii i-au implantat un cip cerebral dezvoltat de compania Neuralink

Implantul lui Arbaugh a început să întâmpine probleme la sfârșitul lunii februarie, potrivit postării de pe blogul Neuralink, când un număr nedivulgat de fire ale cipului „s-au retras din creier, ceea ce a dus la o scădere netă a numărului de electrozi eficienți". Acest lucru a scăzut numărul de biți pe secundă al dispozitivului, care este în esență un indicator al modului în care implantul își poate îndeplini sarcinile.

Neuralink, companie deținută de Elon Musk și evaluată anul trecut la aproximativ 5 miliarde de dolari, a lăudat pe larg succesul primului său implant, poziționându-se ca lider mondial în tehnologia cipurilor cerebrale. Deși dispozitivul se află încă în stadii incipiente, dezvăluirea companiei aduce mai multă atenție asupra naturii netestate și complicate a procedurii experimentale.

Implanturile Neuralink funcționează prin încorporarea în craniu a unui mic recipient care găzduiește un cip de procesare și o baterie, împreună cu 64 de fire fine care se conectează cu țesutul cerebral și interacționează cu semnalele neuronale pe care acesta le trimite. Arbaugh, care este tetraplegic, poate controla cu ajutorul implantului său dispozitive informatice precum o tastatură sau un cursor de mouse.

Arbaugh a lăudat implantul în timpul unei demonstrații din luna martie și a spus că acesta "i-a schimbat deja viața", precizând totodată că nu a fost perfect și că "s-au confruntat cu unele probleme".

Înainte ca Neuralink să efectueze primul său implant la om, a experimentat pe scară largă timp de ani de zile pe animale, inclusiv oi, porci și maimuțe. Autoritățile de reglementare au lansat mai multe investigații cu privire la practicile companiei în aceste laboratoare de testare pe animale, la începutul acestui an afirmând că au descoperit probleme de control al calității și de păstrare a înregistrărilor la un centru de cercetare din California.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult