Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Erdogan s-a răzgândit și nu mai participă la summitul din R. Moldova. NATO supraveghează spațiul aerian

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, reales duminică pentru un al treilea mandat, nu mai participă la summitul "Comunităţii Politice Europene" (CPE), care se desfăşoară joi în apropiere de Chişinău, scrie miercuri publicaţia Politico.eu.

Erdogan era aşteptat la acest summit, care se doreşte a fi o demonstraţie de solidaritate în faţa Rusiei, dar s-a retras în ultimul moment, notează sursa citată, care afirmă că trei oficiali implicaţi în pregătirea reuniunii i-au confirmat informaţia, scrie Agerpres.

Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a declarat marţi la o conferinţă de presă că numai două delegaţii, pe care nu le-a precizat, nu-şi confirmaseră încă participarea la reuniunea ce va avea loc la Castelul Mimi, situat la circa 30 de kilometri de Chişinău şi unde se află o cramă renumită.

Summitul, desfăşurat pentru a doua oară în acest format, reuneşte cele 27 de state membre ale UE, plus zece ţări din vecinătatea blocului comunitar. Vor participa de asemenea preşedinţii principalelor instituţii ale UE, respectiv Comisia, Consiliul European şi Parlamentul European.

Maia Sandu: Astăzi este o zi importantă pentru ţara mea şi pentru Europa

Situaţia din Ucraina, dar şi problemele legate de energie, securitate şi interconectivitate se vor afla pe agenda de discuţii a Summitului Comunităţii Politice Europene (CPE), a declarat preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, joi, timpul ceremoniei de întâmpinarea a invitaţilor la evenimentul găzduit de ţara sa.

''Astăzi este o zi importantă pentru ţara mea şi pentru Europa. Abia aştept să găzduiesc preşedinţii şi premierii statelor din comunitatea politică europeană. /.../ Avem multe subiecte pe care trebuie să le discutăm. Desigur că vom vorbi despre situaţia din Ucraina, restaurarea păcii pe continent se află pe agenda noastră. Trebuie să reconfirmăm susţinerea faţă de Ucraina în rezistenţa sa în faţa agresiunii ruse'', a spus Maia Sandu, citată de MOLDPRES.

Potrivit acesteia, în cadrul întâlnirilor bilaterale va discuta şi despre aderarea Republicii Moldova la UE. ''Angajamentul nostru e să pregătim ţara pentru aderare şi voi îndemna liderii europeni să susţină acest plan şi să iniţiem negocierile cât mai curând posibil'', afirmat Maia Sandu.

Iohannis, în drum spre summitul Comunităţii Politice Europene : E un moment oportun să arătăm că Republica Moldova nu e singură

Preşedintele Klaus Iohannis a postat, joi, pe Twitter, o fotografie în care apare în avion alături de preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, în drum către summitul Comunităţii Politice Europene, care se va desfăşura în Republica Moldova.

"Din Bucureşti, către Republica Moldova, împreună de preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, pentru o reuniune importantă a familiei europene unită în jurul valorilor sale. Este un moment oportun pentru a arăta că Republica Moldova nu este singură şi că Uniunea Europeană este alături de cetăţenii moldoveni în atingerea aspiraţiilor europene îndreptăţite ale acestora", a scris şeful statului pe pagina de socializare.

NATO monitorizează spaţiul aerian al Republicii Moldova pe parcursul summitului Comunităţii Politice Europene

NATO va monitoriza spaţiul aerian al Republicii Moldova pe parcursul summitului Comunităţii Politice Europene (CPE), la care participă în jur de 50 de lideri europeni în apropierea graniţei cu Ucraina, pentru a-şi arăta sprijinul faţă de cele două ţări, în timp ce Kievul pregăteşte contraofensiva împotriva forţelor ruse, transmite joi Reuters.

Reuniunea liderilor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene şi ai altor 20 de ţări la un castel situat la doar 20 km de teritoriul ucrainean constituie o provocare de securitate şi organizatorică pentru Republica Moldova, o ţară cu 2,5 milioane de locuitori.

Avioane AWACS vor supraveghea spaţiul aerian al Republicii Moldova până vineri, a transmis NATO într-un comunicat.

Resturi de rachete din războiul din Ucraina vecină au fost găsite pe teritoriul Republicii Moldova de mai multe ori în ultimele luni.

'AWACS ale NATO pot detecta avioane, rachete şi drone la distanţă de sute de km, ceea ce le face o capabilitate importantă de avertizare timpurie', a declarat purtătoarea de cuvânt a Alianţei, Oana Lungescu.

O mare parte a discuţiilor la summit se va axa pe Ucraina, al cărei preşedinte Volodmir Zelenski participă de asemenea la reuniune, în timp ce Kievul se pregăteşte pentru o contraofensivă cu armele primite recent din Occident, în încercarea de a alunga ocupanţii ruşi.

Uniunea Europeană intenţionează de asemenea să folosească prilejul acestui summit pentru a discuta despre tensiunile din Kosovo, care au izbucnit în violenţe în ultimele zile, determinând NATO să trimită încă 700 de militari în cadrul misiunii KFOR de menţinere a păcii.

Summitul va aborda şi o serie de subiecte strategice, de la energie la securitate cibernetică şi migraţie.

El va oferi de asemenea o ocazie de a aborda şi alte tensiuni din Europa, inclusiv cele dintre Azerbaidjan şi Armenia, ai căror lideri vor avea discuţii cu preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi oficiali UE.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult