Modifica setarile cookie
Toate categoriile

"Era român, dar apăra Ucraina". Pavel visa să aibă o casă, dar a murit pe front, la 23 de ani. Ce-și dorea pentru frații lui

Soarta a fost crudă cu Pavel Calancea. El a trăit doar 23 de ani. Tânărul, care s-a născut în nordul Bucovinei, a murit pe front, în timpul luptelor dintre ruși și ucraineni.

Etnic român, Pavel a căzut cu moarte de erou în noiembrie anul trecut, în regiunea Lugansk, în timp ce încerca să ajute un grup de soldați ucraineni să opună rezistenţă invadatorilor ruşi, informează publicația cernăuțeană Libertatea Cuvântului.

Tânărul a decis să se înroleze în armată, însă le-a comunicat părinților săi acest lucru abia atunci când se afla deja într-o unitate militară. Pavel l-a sunat pe tatăl său și i-a spus că are nevoie de mai multe lucruri.

El și-a rugat părinţii să aibă grijă de grădină, să se preocupe de treburile cotidiene și le-a promis că se va întoarce neapărat acasă.

"Era român, dar apăra Ucraina. A spus că nu dorea ca străinii să umble pe sub ferestrele noastre. Voia ca frații și surorile lui să trăiască în pace: să doarmă în casă şi nu în beciuri", afirmă părinţii Gheorghe și Lilia Calancea.

Citește și
Mircea Geoană
Mircea Geoană: „Ucraina va deveni membru al Uniunii Europene şi al NATO, este un lucru cert”

În timp ce se afla pe front, tânărul Pavel obișnuia să țină legătură cu familia și cu profesorul Alexei Romaniuc.

"După absolvirea şcolii, Pavel a însuşit profesia de restaurator. A lucrat şi peste hotare. Visa să-şi construiască o casă, mi-a arătat şi proiectul, rugându-mă să-l ajut. Când a început războiul s-a întors la baştină şi s-a înrolat în rândurile armatei. El, împreună cu camarazii săi de arme, printre ultimii a părăsit Lisiceanskul. A participat la eliberarea Limanului", a afirmat dascălul.

Camaradul de arme al lui Pavel Calancea, Dmytro, a dezvăluit că românul a fost un tânăr mereu vesel. El era mitralior, una din primele ţinte ale inamicului.

"Pavel mergea în luptă printre primii. El a murit la 8 noiembrie în satul Bilogorivka, regiunea Lugansk, sărind în ajutor unui grup de luptători", a spus Dmytro.

La un an de la trecerea la cele veșnice a lui Pavel, memoria bucovineanului erou a fost cinstită de câțiva camarazi de arme. Soldații au venit la mormântul său și s-au pus în genunchi, în semn de respect și de mulțumire pentru tânărul care s-a jertfit pentru libertate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult