Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Enel vinde activele din România către compania elenă PPC pentru 1,26 miliarde de euro

Your browser doesn't support HTML5 video.

Grupul italian de utilităţi Enel a anunţat, joi, că îşi va vinde operaţiunile din România către grupul grec Public Power Corp (PPC) pentru 1,26 miliarde de euro, în cadrul unui plan care vizează reducerea datoriilor, transmite Reuters.

Anterior, achiziționarea a 70% din filiala grupului italian Enel în România era evaluate la 1,8 miliarde euro.

PPC operează rețelele de distribuție de energie din Grecia, dar și aproape 100 de centrale de producție, în timp ce Enel este un gigant global de electricitate, gaze naturale și energii din surse regenerabile activ în peste 30 de țări din lume și cu o capacitate totală instalată de peste 88 GW.

Enel România, pierderi de 154 de milioane de euro 

În luna mai 2022, directorul financiar al Enel, Alberto de Paoli, a spus că regulile de plafonare a prețurilor și cele legate de tarifele de distribuție din România afectează grav rezultatele din această țară. Asta după ce Enel România a raportat pierderi în primul trimestru de 154 de milioane de euro.

Companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale țării (Muntenia Sud - inclusiv București, Banat și Dobrogea) și acoperă o treime din piața locală de distribuție.

Citește și
Enel
Compania națională de electricitate a Greciei a început negocieri exclusive cu Enel pentru preluarea activelor din România

Un memorandum de înțelegere a fost deja semnat acum între cele două mari grupuri, PPC și Enel, acordul fiind evaluat la 1,3 miliarde de euro în capitaluri proprii și 70% reprezentând datoriile filialei, inclusiv împrumuturi. Discuțiile conducerii PPC cu băncile grecești Ethniki, Piraeus, Alpha Bank, Eurobank, Attica și Optima vor începe in perioada imediată, pentru finanțarea unei părți din investiție.

Conform planului, PPC este de așteptat să plătească 300-400 de milioane de euro în numerar și să acopere restul din împrumuturi, potrivit unui raport din media elenă. România este o piață pe care președintele și CEO-ul PPC, Georgios Stassis, o cunoaște, el conducând anterior operațiunile din România chiar ale Enel România.

Această schimbare de acționariat înseamnă și preluarea contractelor existente, în condițiile actuale. Activitățile se vor desfășura în mod normal, spun reprezentanții Enel.

Conducerea companiei PPC are legături cu România

Toate activitățile operaționale ale Enel în România se desfășoară și vor continua să se desfășoare în mod normal, fără a afecta partenerii și clienții finali care vor beneficia de toate serviciile și produsele cu care sunt obișnuiți.

Zoltan Nagy, ANRE: „Sunt sigur că clienții celor cinci companii, nu vor simți absolut nimic din acest proces. Și așa este normal, pentru că până la urmă este o preluare de active de la o companie la alta, companiile rămân aceleași, doar că își schimbă acționariatul, clienții vor fi deserviți în continuare în aceleași condiții ca până acum și noi sperăm, de ce nu, ca noul acționariat să fie preocupat de noi investiții în domeniu”.

PPC ar putea deveni cel mai mare jucător de pe piața de energie curată din sud-estul Europei, după cumpărarea activelor Enel și lider în România, a menționat compania elenă într-un comunicat de presă.

Silvia Vlăsceanu, director executiv Asociaţia Producătorilor de Energie Electrică: „Orice furnizor are interesul nu doar să își păstreze portofoliul de clienți, să și-l mărească. La un moment dat, într-un interval care poate să varieze de la cel puțin 6 luni la 2 ani, se va face schimbarea denumirii, probabil că este o clauză în contract”.

În săptămânile următoare, această schimbare a acționariatului trebuie notificată la ANRE, dar este nevoie și de aprobarea statului, prin Consiliul Concurenței.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliul Concurenței: „Nu mă aștept să fie probleme, pentru că cel care cumpără nu are o prezență în România, nu se schimbă gradul de concentrare al pieței. Mai există și o procedură legată de riscurile la adresa securității naționale, procedură care se derulează prin noi. Iarăși, vorbim de o firmă care este a unui stat membru nato, sunt șanse mici să există obiecțiuni. Cred că sunt toate garanțiile ca pentru consumatori să nu fie nicio problemă”.

Conducerea companiei elene are deja legături cu țara noastră. Directorul general al PPC, Georgios Stassis, a condus până în 2019 Enel România și cunoaște compania pe care o preia acum și pe cei 3.000 de angajați. Ba chiar ar vorbi puțin și românește, spun cunoscuții.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult