Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Enclava rusească din Bulgaria, la doi pași de România. ”Urmează ceva periculos”

Rusia deține cu acte în regulă o parte din teritoriul Bulgariei, printr-o achiziție controversată din 2008, când a cumpărat ceea ce este acum un misterios complex de lux la malul Mării Negre, foarte aproape de România.  

Într-o pădure întinsă de pe țărmul Bulgariei la Marea Neagră, în satul Bliznați, de la 25 de kilometri sud de Varna, este vastul complex Kamchia, scrie Europa Liberă.

Abreviat SOK, complexul este situat la gura de vărsare a râului cu același nume, are acces la o plajă izolată și se laudă cu hoteluri, săli de sport, o școală, centre de conferințe și chiar un observator astronomic.

Sunt dotări la care multe orașe din Bulgaria pot doar visa. Dar complexul nu mai aparține statului bulgar. Asta deoarece administrația municipală din Moscova este timp proprietara clădirilor și a terenului de sub ele.

Complexul a fost cumpărat de guvernul rus în 2008, în ciuda unei legi bulgare de la acea vreme care interzicea persoanelor sau companiilor străine să facă astfel de achiziții.

Citește și
vera su, uree, nava cargo, bulgaria, marea neagra
Bulgaria va achiziţiona rachete anti-navă. Premierul bulgar: „Există un agresor”

În plus, guvernul bulgar a contribuit cu milioane de euro din fonduri proprii pentru a construi o nouă conductă de apă către complex.

În timp ce pandemia de Covid a dus la închiderea complexului, invazia pe scară largă a Kremlinului în Ucraina, în februarie 2022, a dus la îngrijorări legate de faptul că Rusia deține o perlă a litoralului bulgăresc.

„S-ar putea să se întâmple lucruri în interiorul complexului de care autoritățile bulgare nu sunt conștiente”, spune Vassil Tankov, un avocat care lucrează acum cu activiștii pro-occidentali. Aceștia îndeamnă acum guvernul să ia proprietățile înapoi.

Avertismentul unui fost ministru: ”Urmează ceva periculos”

De altfel, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a menționat în 2019 că acest complex ar putea reprezenta un potențial instrument de soft-power pentru Kremlin.

Acest lucru poate părea neverosimil acum, având în vedere izolarea internațională tot mai mare a Rusiei, dar, potrivit lui Solomon Passy, ministrul de externe al Bulgariei între 2001 și 2005, Moscova ar putea folosi în continuare complexul pentru o gamă largă de „misiuni nefaste”.

„Este doar un camuflaj, un prevestitor pentru venirea armelor”, a declarat fostul ministru pentru RFE/RL.

„Noțiunea de soft power depinde de gura din care vine”, a mai spus fostul ministru. „Dacă vorbești despre soft power și vine de la Lavrov sau Putin, atunci este un avertisment că urmează ceva periculos”, a completat el.

Articolul complet poate fi citit pe site-ul Europa Liberă România

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult