Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Emmanuel Macron va aștepta ca apele să se limpezească în Parlament, înainte de a desemna un nou premier

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sentimentul de eliberare că extrema dreaptă nu a câștigat alegerile legislative în Franța a lăsat loc acum îngrijorării.

Trei formațiuni și-au împărțit la diferență mică locurile în Adunarea Națională. Prin urmare, niciuna nu poate guverna singură și există riscul unui blocaj.

Președintele Emmanuel Macron a anunțat că va aștepta ca apele să se limpezească în Parlament înainte de a desemna un nou premier. Până atunci, țara va fi condusă de actualul Guvern, de centru.

Euforia victoriei încă nu se risipise când liderii Noului Front Popular au început negocierile pentru desemnarea unui premier. Blocul de stânga are cele mai multe mandate în noul Legislativ - 182 - dar nici pe departe suficiente pentru a guverna singur.

Christopher Weissberg, membru al parlamentului francez, Renaissance Party: „Există două grupuri parlamentare, poate chiar trei în blocul de stânga. Și va fi dificilă găsirea unui consens cu extrema stângă. Cel mai bun scenariu este crearea unei largi coaliții de oameni dispuși să colaboreze, exact cum s-a întâmplat după al Doilea Război Mondial.”

Citește și
Gabriel Attal
Alegeri legislative anticipate în Franţa. Premierul Gabriel Attal îşi va prezenta demisia luni dimineaţă

Alianța prezidențială de centru, care ocupă locul secund, dar cu mult sub rezultatul alegerilor precedente , chiar asta urmărește, și ia în calcul înțelegeri cu Partidul Republicanilor sau cu Socialiștii.

Gérald Darmanin, ministerul francez de interne: „Este exclus să rămânem la putere sau să sprijinim o coaliție care are legături cu Franța Nesupusă sau cu Reunirea Națională. Cred că întrebarea (despre o posibilă colaborare) trebuie adresată altora. De exemplu, Partidului Socialist, dacă ar fi dispus să se rupă de Franța Nesupusă. În acest caz, am putea purta discuții.”

Președintele Emmanuel Macron i-a cerut premierului Gabriel Attal să rămâne în funcție. Cel puțin până la finalul Jocurilor Olimpice, găzduite de Franța.

François Heisbourg, analist politic: „Aceste alegeri nu au avut un câștigător. Prin urmare, ne confruntăm cu o situație de confuzie parlamentară. Contează acest lucru pe termen scurt? Probabil nu foarte mult. Actualul guvern va continua să conducă țara atâta timp cât președintele nu îi va accepta demisia. Și va putea să guverneze în chestiuni de bază, necesare pentru funcționarea țării.”

Surprinzător, Reunirea Națională s-a clasat pe locul al treilea, deși a câștigat primul tur de scrutin. Rezultatul arată, spun analiștii, că extrema dreaptă continuă să inspire teamă, sentiment care a mobilizat electoratul indiferent sau indecis.

Jordan Bardella, liderul grupării Reunirea Națională: „Reunirea Națională e principala forță politică a țării, cât privește numărul de voturi. Însă toți greșim, iar eu îmi asum partea mea de vină privind această înfrângere.”

Pe de altă parte, Jordan Bardella va conduce noul grup politic de extremă dreapta din Parlamentul European. Botezat „Patrioți pentru Europa”, a fost creat la iniţiativa premierului ungar Viktor Orban şi este a treia forţă politică din legislativul comunitar.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult