Emmanuel Macron, după ce a promulgat noua lege a imigrației: „Este rezultatul unui compromis. Scutul care lipsea Franței”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Oficialul a dat asigurări că francezii așteptau aceste reforme, negând în schimb că documentul ar fi fost inspirat de agenda extremei dreapte.
Cu toate acestea, zeci de personalități din Franța - sportivi, artiști și intelectuali - i-au cerut public să nu promulge legea, iar principalul sindicat din țară a chemat la nesupunere civilă.
Într-un amplu interviu acordat postului France 5, Emmanuel Macron s-a străduit să apere legea care a fracturat majoritatea prezidențială. Articolul 19 din noua lege introduce o perioadă de așteptare de cinci ani pentru străinii non-europeni cu ședere legală și care nu lucrează, și 30 de luni pentru ceilalți, înainte de a fi eligibili pentru ajutoarele sociale.
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Nu pot să spun că sar în sus de bucurie, că mi se pare o lege formidabilă. Sunt aspecte pe care nu le agreez. De exemplu? Vă spun sincer că nu mi se pare o idee bună să impui achitarea unei garanții studenților care vin să învețe în Franța. Pentru că avem nevoie să atragem în continuare talente din toată lumea. Legea este rezultatul unui compromis. Trebuia adoptată cu orice preț? Pentru mine, această lege reprezintă scutul care lipsea Franței. Trebuie să combatem sosirile clandestine ale celor care ajung pe teritoriul nostru în mod ilegal, ceea ce echivalează cu pierderea controlului. Nu poți avea un stat funcțional, care își protejează populația, dacă nu e capabil să controleze imigrația. Al doilea obiectiv al legii este să-i integram mai bine pe imigranti, prin sprijin în învățarea limbii franceze și oferta de locuri de muncă”.
"Francezii aşteptau această lege", a ținut să puncteze Macron, asigurând în schimb că guvernul nu face jocul extremei drepte, care a votat cu satisfacție vădita noua lege a imigrației.
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Dacă mi se pare că legea asta e o ruptură existențială, profundă, răspunsul e NU. Nu e o lege dezonorantă? Nu, dezonorantă este neputința statului. Nu e vorba de dispoziții în spiritul Reunirii Naționale (extremă-dreaptă)! În niciun caz!”
Reporter: Chiar dacă Marine Le Pen vorbește de o victorie ideologică?
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Nu, e o manevră grosolană din partea ei”. Olivier Véran, purtătorul de cuvânt al guvernului francez: „Între abordarea „jos cu granițele” stângii, care cere să primim pe oricine necondiționat, și sloganul „imigrație zero” al extremei-drepte, trebuia să urmăm o cale de mijloc, ghidați de câteva busole: unitate, eficiență, justiție și utilitate”.
Argumentele nu par totuși să convingă stânga franceză. Principalul sindicat din țară a lansat un apel la "nesupunere civilă", întrucât noua lege ar dinamita principiile republicane și ar întinde covorul roșu pentru extrema dreaptă.
În Franţa trăiesc 5,1 milioane de străini cu acte în regulă, reprezentând 7,6% din populaţie, în timp ce numărul imigranților ilegali este estimat la 6-7 sute de mii.