Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Emmanuel Macron anunță că va oferi un ajutor internațional de peste 100 de milioane de euro Republicii Moldova

Republica Moldova va orimi un ajutor internațional de peste 100 milioane de euro din partea Franței.

Republica Moldova va primi un nou ajutor internaţional de peste 100 milioane de euro cu scopul de a face consecinţelor războiului în Ucraina, între care criza energetică şi afluxul de refugiaţi, precum şi pentru a continua reformele demarate în vederea aderării la UE, a anunţat luni preşedintele francez Emmanuel Macron în cadrul Conferinţei internaţionale a donatorilor pentru Republica Moldova, care s-a desfăşurat la Paris, potrivit Reuters şi Deschide.md, potrivit Agerpres.

"Cu scopul de a face faţă necesităţilor imediate, noi am decis să mobilizăm un nou pachet excepţional de peste 100 milioane de euro", a spus şeful statului francez într-o conferinţă de presă comună cu omologul său moldovean Maia Sandu, în finalul celei de-a treia Conferinţe ministeriale de sprijin pentru Republica Moldova, care a reunit la Paris 45 de delegaţii internaţionale reprezentând în special Uniunea Europeană şi SUA.

Conferinţa de la Paris este o dovada a sprijinului pentru reformele promovate în Republica Moldova, care justifică din plin decizia Uniunii Europene de a i se acorda statutul de ţară candidată pentru aderare, a afirmat Emmanuel Macron, rostind cuvinte de apreciere la adresa autorităţilor de la Chişinău pentru curajul şi hotărârea de a consolida statul de drept şi de a nu ceda în faţa războiului.

"Nu aveţi nimic să ne cereţi, este datoria noastră şi recunoştinţa noastră pentru munca ambiţioasă şi curajoasă pe care o duceţi acolo şi pentru ţara dvs., şi pentru Europa", a spus Macron.

Citește și
Vremea nefavorabilă a ținut pe loc cursele aeriene din Moldova. Șase au avut probleme
Vremea nefavorabilă a ținut pe loc cursele aeriene din Moldova. Șase dintre ele au avut probleme

În context, Macron a anunţat că 34 de ţări şi 15 organizaţii au răspuns apelului de ajuta Republica Moldova şi aceasta "arată cât e de mare mobilizarea" pentru această ţară.

"Suntem angajaţi, am decis să aducem din ce în ce mai mult de la Berlin şi Bucureşti, 26 de milioane de euro pentru Republica Moldova, inclusiv pentru companiile din Republica Moldova. Mai mult de 100 milioane de euro am decis inclusiv pentru a regla chestiuni legate de refugiaţi, accesul refugiaţilor la învăţământ, alimentaţie. Alte 2 milioane de euro vor fi alocate pentru reformele publice în materie de energie. Situaţia de criză în care se află Republica Moldova nu va afecta în niciun fel proiectele pe termen mediu. Agenţia pentru Dezvoltare va investi 85 milioane de euro în Republica Moldova în materie de energie", a specificat preşedintele francez.

Din acest pachet, zece milioane de euro vor fi alocaţi până la sfârşitul anului sub formă de subvenţii Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Programului Alimentar Mondial (PAM) şi UNICEF, a precizat el.

La începutul anului 2023, generatoare de înaltă putere vor fi livrate spitalelor din Republica Moldova. Agenţia franceză pentru dezvoltare (AFP) va aloca 90 milioane de euro Republicii Moldova în perioada 2023-2024.

Fosta republică sovietică, cu 2,6 milioane de locuitori, situată la frontiera cu Ucraina, Republica Moldova este candidată din luna iunie la integrare în Uniunea Europeană.

Republica Moldova este puternic afectată pe plan energetic şi economic de conflictul din Ucraina. Moscova a redus la jumătate livrările sale de gaze pentru R. Moldova şi exporturile de electricitate din Ucraina au devenit imposibile din cauza atacurilor ruseşti asupra infrastructurilor ucrainene.

Miza, pentru Paris, este de a ajuta populaţia moldoveană să depăşească condiţiile vitrege de iarnă.

"Ne confruntăm cu o criză energetică dramatică", a subliniat preşedintele Republicii Moldova în aceeaşi conferinţă de presă, informând despre o rată a inflaţiei fără precedent de 35%.

"Ne pregătim pentru o iarnă foarte dificilă. Acest război pune în pericol aprovizionarea cu electricitate şi cu gaze", a adăugat ea.

"Mulţi moldoveni nu vor avea posibilitatea să-şi plătească factura în această iarnă, cel puţin dacă guvernul nu intervine", a spus ea.

"Ne confruntam cu anumite grupuri susţinute de Federaţia Rusă, ne confruntăm cu un război hibrid, care are ca scop să ne îndepărteze de la reformele noastre economice şi de la drumul nostru european", a adăugat Maia Sandu.

Republica Moldova a trebuit, între altele, să primească mai multe zeci de mii de refugiaţi ucraineni pe teritoriul său.

Franţa, Germania şi România au lansat în aprilie o "Platformă de sprijin" cu scopul de a "coordona o asistenţă concretă şi imediată din partea comunităţii internaţionale".

Primele două conferinţe ministeriale, de la Berlin, în martie, iar apoi la Bucureşti, în iulie, au permis colectarea a circa 600 milioane de euro, sumă promisă în donaţii şi contribuţii.

În declaraţia sa, Maia Sandu a mulţumit partenerilor externi care sprijină Republica Moldova.

"Suntem recunoscători pentru aceasta solidaritate şi vă mulţumesc pentru promisiunile de susţinere. Datorită sprijinului dumneavoastră, guvernul a fost în stare să menţină pacea, să menţină Republica Moldova pe linia aderării la Uniunea Europeană şi, de asemenea, să răspundă provocărilor energetice şi de ordin economic", a subliniat Maia Sandu, citată de Deschide.md.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult