Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Elon Musk a primit aprobarea ca Neuralink să înceapă să testeze pe oameni un implant cerebral dedicat pacienţilor paralizaţi

Compania Neuralink, deţinută de Elon Musk, a anunţat marţi că a primit aprobarea pentru a recruta voluntari care să participe la primele teste clinice ale implantului său cerebral dedicat pacienţilor cu paralizie, scrie Reuters.

Persoanele cu o paralizie cauzată de o leziune la nivelul măduvei spinării în zona cervicală sau cele diagnosticate cu scleroză laterală amiotrofică se pot califica pentru noul studiu, a precizat compania americană, care nu a dezvăluit însă numărul participanţilor înscrişi în aceste teste, ce vor avea nevoie de aproximativ şase ani pentru a fi finalizate.

Studiul va folosi un robot medical pentru a plasa pe cale chirurgicală o interfaţă creier-computer (BCI) într-o regiune a creierului care controlează intenţia de mişcare, a anunţat Neuralink, adăugând că obiectivul său iniţial este acela de a le permite voluntarilor să controleze un cursor sau o tastatură de computer doar cu ajutorul gândurilor.

Compania americană, care anunţase anterior că dorea să obţină autorizarea necesară pentru a implanta un astfel de dispozitiv în 10 pacienţi, a negociat un număr mai mic de voluntari cu Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA), după ce reprezentanţii acesteia şi-au exprimat anumite îngrijorări legate de siguranţa pacienţilor, potrivit unor foşti şi actuali angajaţi ai start-up-ului californian. Deocamdată nu se ştie câţi pacienţi au fost autorizaţi în cele din urmă de FDA pentru a se înrola în acest studiu.

Elon Musk are ambiţii mari pentru Neuralink, spunând că firma sa va facilita inserarea rapidă pe cale chirurgicală a unor dispozitive cerebrale pentru a trata maladii precum obezitatea, autismul, depresia şi schizofrenia.

În mai 2023, Neuralink a anunţat că a primit din partea FDA autorizaţia necesară pentru desfăşurarea primelor sale teste clinice, într-o perioadă când compania se afla sub monitorizare federală pentru felul în care realiza testele pe animale.

Chiar dacă dispozitivele de tip BCI se vor dovedi sigure pentru a fi utilizate pe oameni, compania americană ar putea avea nevoie de mai mult de un deceniu înainte să obţină aprobarea pentru utilizarea lor comercială, potrivit experţilor în domeniu.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult