Elefanții călători se întorc acasă. Peste 150.000 de oameni au fost evacuați din calea lor
Your browser doesn't support HTML5 video.
În turul lor pe terenuri agricole, dar și prin sate și orașe, au făcut, pagube de milioane de dolari. Peste 150.000 de oameni au fost evacuați temporar, iar în jur de 25.000 de polițiști folosesc tehnică de urmărire și drone pentru a-i monitoriza.
Elefanții rătăcitori trec, uneori, prin sate, iar localnicii sunt evacuați preventiv ori li se cere să rămână în case. Alimentarea cu energie electrică este întreruptă pentru a se evita situațiile în care animalele se electrocutează sau produc stricăciuni.
De obicei, la amiază, elefanții se opresc pentru siestă și mai trag un pui de somn în orele de arșiță.
Pe înserat, elefanții pornesc din nou la drum, iar cei însărcinați să-i ghideze sunt cu ochii pe ei. Folosesc drone și camere de termoviziune, pentru că animalale pot să dispară lesne în pădurile dese. Într-o singură zi, când au chef de mers, pot să parcurgă și 30 de kilometri.
25.000 de polițiști și pompieri forestieri au fost mobilizati pentru monitorizarea turmei rătăcitoare și pentru direcționarea celor 14 elefanți înapoi spre rezervația de unde au plecat.
În unele locuri au fost instalate garduri electrice, au fost amenajate inclusiv drumuri temporare, pentru ca turma să fie ghidată în direcția cea bună. De asemenea, elefanții sunt momiți cu banane lăsate strategic în cale.
Sâmbătă noaptea, turma era cam la 200 de kilometri de rezervația de unde a plecat - nimeni nu știe cu certitudine de ce - în urmă cu aproape un an și jumătate.