Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Efectul neașteptat al epidemiei de coronavirus. Cu cât s-a redus poluarea planetei

Epidemia de coronavirus, care paralizează activitatea economică în China, ar fi redus emisiile de CO2 ale gigantului asiatic cu cel puţin un sfert, potrivit unui studiu publicat miercuri.

Perioada liberă ocazionată de Anul Nou Lunar, de la 25 ianuarie, a fost extinsă până la 10 februarie. De atunci, din cauza măsurilor drastice de izolare şi a restricţiilor de trafic impuse pentru stoparea răspândirii epidemiei, numeroase fabrici au fost închise sau funcţionează parțial.

Drept consecinţă, consumul energetic şi emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut cu 100 de milioane de tone în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui studiu publicat de site-ul specializat Carbon Brief.

În ultimele două săptămâni (3-16 februarie), emisiile de CO2 s-au apropiat de 300 de milioane de tone, conform studiului realizat de experţi ai Centrului de Cercetare în domeniul Energiei şi Aerului Curat (CREA), cu sediul în Finlanda, informează Agerpres.

Citește și
coronavirus
Epidemia de coronavirus. O nouă țară a confirmat primele 2 decese din cauza virusului

Cu toate acestea, în cele două săptămâni de după perioada liberă de Anul Nou Lunar, ţara a emis 400 de milioane de tone de CO2.

''Scăderea consumului de cărbune şi de combustibil demonstrează o reducere cu cel puţin 25% a emisiilor în raport cu perioada comparabilă a anului trecut'', o scădere echivalentă cu 6% din emisiile globale din perioada respectivă, precizează studiul.

O astfel de reducere în două săptămâni ar putea, în sine, să reprezinte o scădere cu aproximativ 1% a emisiilor anuale ale celei de-a doua cea mai importantă economie mondială.

Însă ''adevărata întrebare este dacă impactul va fi de durată şi dacă nu va fi cumva anulat sau chiar inversat'', se arată în studiu.

Potrivit analiştilor BloombergNEF, emisiile chineze ar putea creşte de-a lungul anului datorită intenţiilor de relansare economică ale autorităţilor.

"Când epidemia se va retrage, probabil vom constata o 'poluare de retorsiune', fabricile maximizând producţia pentru a compensa pierderile după închiderea lor prelungită", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt Greenpeace în China, Li Shuo.

'Este cu atât mai probabil că guvernul' nu şi-a redus obiectivele economice.Cei care cred că pot saluta o pauză binevenită în situaţia de urgenţă climatică ar trebui să-şi reţină optimismul", a continuat el.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult