Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Economia chineză suferă, după decenii de creștere. „Avem statutul de fabrică a planetei”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Aprope 3.000 de membri ai elitei comuniste din China participă în aceste zile la „Congresul Naţional al Poporului''.

Acest for este socotit un fel de Parlament de carton, din moment ce toate măsurile discutate au fost deja decise de cel care deţine cu adevărat puterea: preşedintele Xi Jinping. Dinspre economie, veştile nu sunt chiar grozave.

Creşterea datoriei publice şi conflictul comercial cu Statele Unite pun presiune enormă pe economia chineză care scade încontinuu după 3 decenii de creştere.

Președintele Xi Jinping se confruntă cu unul dintre cei mai dificili ani în funcție, din cauza economiei care frânează tot mai mult.

Chen Renyong, patron al unei fabrici de şosete: „Unii dintre clienţii noştri americani şi-au mutat deja comenzile în sud-estul Asiei, unde costurile cu forţa de muncă sunt mai mici decât la noi. Resimţim puternic impactul acestei decizii.”

Citește și
editare genetica CRISPR
Chinezii ar fi modificat genetic creierele unor gemene. Ce putere au fetiţele "mutant"

Lou Xinchun, patron magazin de accesorii: „Suntem foarte îngrijoraţi în legătură cu negocierile cu SUA privind la tarifele comerciale. Nu pentru că am exporta mult către SUA, ci pentru că trebuie să oprim afacerile cu ţări aflate în relaţii proaste cu SUA. De pildă, afacerile cu Iranul şi Venezuela sunt afectate sever.”

Astfel stând lucrurile, nu este de mirare că, pentru a controla informaţiile şi a bloca orice critică pe perioada Congresului, autoritățile au înăsprit restricţiile pentru site-urile străine. Pentru Google, Facebook ori Twitter, accesul a fost complet blocat.

Will Ripley. corespondent CNN: „Ţinta de creştere economică pentru acest an este de 6-6,5%, deci în scădere faţă de anul trecut. Ideea e ca în China lucrurile funcţionează în aşa fel încât, în mod miraculos, întotdeauna se atinge cifra prognozată de guvern. Economiştii au însă suspiciuni ca datele sunt cumva măsluite ca să iasă ce trebuie.”

Zhu Zhenxin, analist economic:  „Ne-am creat statutul de „fabrică" a planetei. În viitor, va trebui să ne repozitionam drept centru pentru schimb de capital. Asta e şi rostul noii legi a investiţiilor. China trebuie să atragă mai multe investiţi şi să ofere mai multe avantaje investitorilor, concomitent cu îmbunătăţirea serviciilor.”

Însă, şi proiectul de infrastructură „Centura şi Drum'', menit să accelereze dezvoltarea economică, se confruntă cu probleme. Ţările partenere s-au retras ori au ales să se mai gândească la proiecte cu care au fost de acord iniţial.

Mai mult decât atât, guvernele străine pun presiune imensă pe Beijing, cu acuzații de spionaj şi furt de proprietate intelectuală sau legate de situaţia drepturilor omului.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult