"Ea este mireasa ta. Te rog, nu o bate". Un tată afgan și-a vândut fiica de 9 ani ca să își hrănească familia
Your browser doesn't support HTML5 video.
La doar 9 ani, Parwana Malik își cunoaște deja destinul: va fi vândută unui străin căruia îi va deveni soție.
Bărbatul care vrea să o cumpere de la familia ei are 55 de ani, dar pentru Parwana acesta este doar un „bătrân”, cu sprâncene albe și o barbă deasă și albă. Ea le-a spus corespondenților CNN că se teme o va bate și o va forța să lucreze în casa acestuia.
Dar părinții ei spun că nu au de ales. Timp de patru ani, familia ei a trăit într-o tabără de refugiați din nord-vestul provinciei Badghis, supraviețuind cu ajutorul umanitar și cu cei câțiva dolari pe zi obținuți prin muncă. Dar viața a devenit mai grea de când talibanii au preluat puterea în Afganistan, pe 15 august.
Pe măsură ce ajutorul internațional a fost redus și economia țării a început să se prăbușească, aceștia nu își mai pot acoperi nevoile de bază, cum ar fi mâncarea. Așa că în urmă cu câteva luni, Parwana a văzut cum tatăl ei a fost nevoit să o vândă pe sora ei de 12 ani.
Parwana este una dintre multele fete afgane vândute pentru căsătorie, pe măsură ce criza umanitară se adâncește. Foamea a împins unele familii să ia decizii sfâșietoare, mai ales când se apropie o iarnă grea.
„De la zi la zi, numărul familiilor care își vând copiii crește. Din lipsa alimentelor, lipsa locurilor muncă, familiile simt că trebuie să facă asta”, a declarat Mohammad Naiem Nazem, un activist pentru drepturile omului din Badghis.
Abdul Malik, tatăl lui Parwana, spune că nu mai poate dormi noaptea. Înainte de vânzarea fiicei sale, el a declarat pentru CNN că este distrus de sentimentele de vinovăție, rușine și îngrijorare.
Bărbatul spune că a făcut eforturi ca să nu fie nevoit să își vândă fiica - a călătorit în capitala provinciei pentru a căuta fără succes un loc de muncă, și chiar a împrumutat „mulți bani” de la rude, iar soția sa a cerșit mâncare de la persoanele din tabăra de refugiați. Dar a simțit că nu are de ales dacă vrea să-și hrănească familia.
„Suntem opt membri ai familiei. Trebuie să o vând ca să țin în viață ceilalți membri ai familiei”, a spus el pentru CNN.
Însă familia va putea să supraviețuiască doar câteva luni cu banii obținuți din vânzarea lui Parwana, iar apoi Malik va fi nevoit să găsească o altă soluție.
Parwana spune că spera că va putea să îi convingă pe părinții ei să se răzgândească. Visa să ajungă profesoară și nu dorea să renunțe la educație. Însă eforturile ei au fost în zadar.
Pe 24 octombrie, bărbatul care a cumpărat-o, numit Qorban, a venit la ea acasă și i-a dat tatălui ei oi, pământ și bani, în valoare de aproximativ 2.200 de dolari.
Qorban spune că are deja o soție, care va avea grijă de Parwana ca și cum ar fi unul dintre propriii lor copii și că nu poate fi vorba despre o căsătorie cu fetița de 9 ani.
„(Parwana) era ieftină, iar tatăl ei este foarte sărac și are nevoie de bani. Ea va lucra la mine acasă. Nu o voi bate. O voi trata ca pe un membru al familiei. Voi fi amabil", a spus bărbatul.
Cu capul acoperit cu un voal negru și cu o ghirlandă de flori la gât, Parwana i-a fost predată lui Qorban. Cu ochii în lacrimi, tatăl ei i-a cerut un singur lucru bărbatului: „Aceasta este mireasa ta. Te rog, ai grijă de ea - ești responsabil pentru ea acum. Te rog, nu o bate."
Qorban a fost de acord, apoi a prins-o de braț pe Parwana și a condus-o afară pe uşă. În timp ce plecau, cu tatăl ei privind din pragul ușii, Parwana și-a înfipt picioarele în pământ și a încercat să se îndepărteze, însă degeaba. A fost târâtă până la mașină, care apoi s-a îndepărtat încet.
De când au ajuns talibanii la putere, povești precum cea a lui Parwana au început să apară tot mai des. Deși căsătoria cu un copil sub 15 ani este ilegală la nivel național, aceasta este practicată de ani de zile, în special în zonele rurale ale Afganistanului. Și s-a răspândit abia din august, mânat de foamete și disperare larg răspândite.
Mai mult de jumătate din populație se confruntă cu criză alimentară acută, potrivit unui raport al Națiunilor Unite publicat în această săptămână. Peste 3 milioane de copii sub 5 ani vor suferi de malnutriție acută în lunile următoare. În tot acest timp, prețurile la alimente sunt în creștere, băncile rămân fără bani, iar muncitorii rămân neplătiți.
Aproape 677.000 de persoane au fost strămutate în acest an din cauza luptelor, potrivit Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (UNOCHA). Mulți dintre ei trăiesc în corturi și colibe în tabere, la fel ca familia lui Parwana.