Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Europa începe să se redeschidă. Ţara care vrea să fie "cea mai sigură destinaţie de vacanţă"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un medicament ieftin, folosit în mod normal pentru probleme reumatice, dar şi astm sau alergii severe, poate fi un tratament eficient şi la îndemână pentru tratarea bolnavilor de Covid.

Este concluzia unui studiu al cercetătorilor britanici. Aceștia au descoperit că administrarea dexametazonei a redus cu o treime rata mortalităţii în cazul pacienţilor ventilaţi artificial.

Spania pregătește plajele pentru turiști

 

Între timp, lumea își vede de viață. Spania îşi pregăteşte plajele pentru turiştii străini, iar numeroşi europeni se bucură de redeschiderea graniţelor.

Deocamdată, numai nemții au privilegiul unei vacanțe la plajă, în Spania. Și doar în Insulele Baleare. În următoarele două săptămâni, mai multe serii vor fi transportate la Palma de Mallorca, pe cale aeriană, de trei operatori germani, în cadrul unui proiect pilot care testează redeschiderea Spaniei pentru turismul internațional.

Atika Shubert, corespondent CNN în Spania: "Dacă visaţi o vacanță la plajă, autorităţile din orașele spanioale de coastă au lucrat intens în ultima perioadă pentru a demonstra că vizitatorii pot fi în siguranță, dar nu va mai fi la fel de simplu să-ți pui pătura pe nisip."

Citește și
Franta
Franța, noi măsuri de relaxare. Din ce țări se va putea călători fără restricții

Într-o staţiune turistică din Valencia, de exemplu, plaja este împărţită astfel încât fiecare turist să aibă în jurul său o zonă de protecţie de 9 metri pătraţi. Rezervările pot fi făcute prin intermediul unei aplicaţii disponibile pe telefonul mobil.

În această vară, pe toate plajele din Spania vor fi impuse reguli stricte de igienă. Autorităţile spun că şezlongurile şi umbrelele de protecţie solară vor fi dezinfectate la intervale de timp regulate, iar între turişți se va menţine o distanţă de siguranţă de 2 metri.

Atika Shubert, corespondent CNN în Spania: "Premierul spune că vrea ca Spania să fie ''cea mai sigură destinație de vacanță din Europa''. Acesta este motivul pentru care aici se ridică treptat restricțiile legate de coronavirus."

La Malaga, mini vehicule speciale vor fi folosite pentru a tine plajele curate. O singura persoana o data poate folosi dusul de pe plaja. Și sisteme automate de dezinfectare cu lumină ultravioletă au fost instalate în cele 16 toalete de pe unele plaje.

Francezii fac cumpărături din... Germania

 

Oamenii se bucură de redeschiderea frontierelor, după lunile de restricții impuse pentru limitarea răspândirii bolii. Francezii fac economii dacă trec granita și cumpără de-ale gurii din Germania, iar parcările la supermarketurile franceze din zona celeilalte granițe sunt iarăși pline de mașini belgiene.

Reporter: De ce ai venit aici la cumpărături? Client: Pâinea franceză este bună, prețurile sunt bune... Așa că, de ce nu? Și ai senzația că eșți în vacanță.

De exemplu, apa de masa și hârtia igienică sunt mult mai ieftine în Franța. În schimb, fumătorii francezi stau la coadă la tutungeriile din Belgia.

Client: Din fericire, mulțumesc Belgia! Pentru că în Franța țigările sunt de departe mai scumpe. Din fericire, Belgia s-a deschis așa că putem cumpăra tutun de aici.

Însă, granițele nu sunt deschise pentru oricine. Peste 200 de cehi și polonezi, cetățeni ai unui oraș prin care trece granița dintre cele două țări, s-au adunat pe Podul prieteniei ce leagă partea cehă a orașului, numită Cesky Tesin, de partea poloneză, Cieszyn. A fost un protest tăcut împotriva continuării restricțiilor.

Protestatar: Parcul este situat de o parte și de cealaltă a graniței și jumătate e închis. Ne plimbăm câinii în parc, dar acum nu mai avem voie dincolo. E ciudat. Fiica noastră se duce la școală de partea cealată. Acum nu-și mai poate lua manualele de acolo. Nici nu știm dacă poate primi diploma de absolvire anul acesta.

Locuitorii polonezi din Silezia nu au voie să intre în Cehia dacă nu fac dovada unu rezultat negativ la testul de coronavirus. În caz contrar sunt obligați să intre două săptămâni din carantină.

Asta pentru că în Silezia au fost înregistrate mai mult de jumătate din cele aproximativ 400 de cazuri noi de infectare depistate în Polonia, mai ales din cauza focarelor de la exploatări miniere.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult