După o viață de izolare, trupele nord-coreene s-ar putea lovi de realitate în Ucraina. Marea temere a lui Kim prinde contur
Gestul Phenianului a stârnit rapid reacții în Occident, iar experții avertizează că acest lucru s-ar putea întoarce împotriva nord-coreenilor, deoarece expunerea lor la lumea exterioară și realizarea faptului că vor servi drept „carne de tun” ar putea încuraja ceea ce dictatorul Kim Jong-un se teme cel mai mult: dezertările.
„Există dovezi că există trupe ale Coreei de Nord în Rusia”, a declarat miercuri ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, confirmând pentru prima dată un raport din 18 octombrie al agenției sud-coreene de informații (NIS), potrivit căruia Phenianul a sprijinit Moscova cu forță de muncă și, ca prim pas, a trimis aproximativ 1.500 de soldați în Extremul Orient al Rusiei pentru a se antrena.
Transferurile au avut loc în perioada 8-13 octombrie, a raportat NIS, care a avertizat că se așteaptă și altele în curând.
„Este foarte, foarte serios”, a mai declarat Austin.
Abandonați și înfometațiLa scurt timp după aceea, NATO a confirmat, de asemenea, că deține dovezi privind o desfășurare de trupe nord-coreene în Rusia.
„Dacă aceste trupe sunt destinate să lupte în Ucraina, aceasta ar marca o escaladare semnificativă a sprijinului Coreei de Nord pentru războiul ilegal al Rusiei și încă un semn al pierderilor semnificative ale Rusiei pe linia frontului”, a declarat într-o declarație purtătorul de cuvânt al NATO, Farah Dakhlallah.
De partea cealaltă, Coreea de Sud a transmis că numărul trupelor nord-coreene a crescut la 3.000 și că se așteaptă ca totalul să ajungă la aproximativ 10.000.
La 15 octombrie, la doar o săptămână după ce se crede că primii soldați nord-coreeni au ajuns în Rusia, radiodifuzorul public ucrainean Suspilne a raportat că sute de soldați nord-coreeni au fost deja desfășurați în apropierea frontului din regiunile Kursk și Bryansk din Rusia, la aproximativ șapte kilometri de granița cu Ucraina. Dintre acestea, 18 și-au părăsit deja pozițiile, a declarat acesta, citând surse ale serviciilor de informații ucrainene.
Rapoartele ulterioare din presa ucraineană au sugerat că trupele și-au abandonat posturile după ce au fost lăsate într-o zonă forestieră fără hrană sau instrucțiuni din partea omologilor lor ruși. Ulterior, acestea au fost găsite și reținute de forțele ruse.
Deși rapoartele nu au putut fi verificate în mod independent, ele scot în evidență o provocare foarte specială cu care Moscova și Phenianul s-ar putea confrunta în încercarea de a încorpora soldați nord-coreeni în armata rusă: expunerea acestora la lumea din afara Coreei de Nord a lui Kim Jong Un.
Libertăți neștiute„Se vor afla în situații în care pot vedea lumina, minciuna”, a declarat Hugh Griffiths, specialist în sancțiuni al ONU și fost coordonator al Grupului de experți al ONU privind Coreea de Nord, adăugând că realitățile dure ale războiului și dificultatea de a menține aceste trupe izolate de soldații ruși vor avea „implicații profunde asupra viziunii lor asupra lumii”, potrivit Euronews.
„Coreea de Nord are una dintre cele mai mari armate din lume, milioane sunt tehnic sub arme, dar nu este o armată bună, se bazează pe masă și niciunul dintre soldați nu a fost testat pe câmpul de luptă”, a spus el, menționând că propaganda lui Kim potrivit căreia Coreea de Nord este „invincibilă” va fi prima bulă care se va sparge și va avea un impact asupra moralului soldaților.
Mai mult, soldații nord-coreeni își vor da seama că au parte de niște libertăți de care nu s-au bucurat niciodată înainte sau despre care nici nu știau că există.
„Ei nu pot fi izolați în același mod în care sunt izolați în situații pe timp de pace, așa că se vor întâlni cu ruși care se bucură de un standard de viață marginal mai ridicat și care au acces la telefoane mobile și social media, cum ar fi Telegram și așa mai departe”, a declarat Griffiths, adăugând că un lucru la fel de simplu ca punerea în posesie a unei țigări rusești poate face o diferență uriașă în modul de gândire al unui soldat nord-coreean, „poluând” în esență viziunea lor cenzurată asupra lumii.
„Țigările rusești sunt mai bune decât țigările nord-coreene. Așa că ar fi un lux pentru ei”.
De altfel, există și scenariul că nord-coreene vor fi cele care vor fi trimise în „tocătorul de carne” al războiului, cu puține preocupări din partea Rusiei pentru supraviețuirea lor în ceea ce privește nevoile de bază, cum ar fi hrana și apa. „Ei nu vor fi tratați bine și vor fi folosiți ca carne de tun”.
„Ucrainenii îi vor bombarda și veți asista la înfrângerea Coreei de Nord. Nu este ceva ce vezi în Coreea de Nord: ei mor, ei nu fac niciun progres, ei nu ajung la Kiev pe spatele tancurilor rusești. Nu va merge bine pentru ei”, a aăigat specialistul ONU.
Cel mai rău coșmar al lui KimEdward Howell, Korea Foundation fellow la Chatham House și autor al cărții „North Korea and the Global Nuclear Order” (Coreea de Nord și ordinea nucleară globală), a declarat că dezertările reprezintă unele dintre cele mai mari coșmaruri ale lui Kim, deoarece acestea pun la îndoială întreaga legitimitate a regimului său.
„Mulți nord-coreeni de elită și non-elită care au decis să dezerteze au început prin a recunoaște că viziunea regimului nord-coreean asupra lumii exterioare și imaginea pe care o pictează despre lumea exterioară este, sincer, o minciună”, a spus el.
„Și cum a gestionat Coreea de Nord dezertările înainte?”, a întrebat el retoric, referindu-se la asasinarea fratelui vitreg al lui Kim într-un aeroport din Kuala Lumpur în 2017 și la controalele interne stricte care au fost aplicate în țară de când Kim a venit la putere în 2011.
Totuși, acest lucru nu înseamnă că pot fi excluse dezertările în rândul trupelor, care au fost probabil alese manual pentru că sunt tinere și se conformează diktaturilor lui Kim. „Pentru mulți soldați, cred că oportunitatea de a dezerta rămâne în mintea lor”, a spus el.
Sursa: euronews.com
Etichete: Ucraina , coreea de nord , soldati , trupe
Dată publicare: 24-10-2024 14:39