După ce au promis "fără răzbunare", talibanii îi vânează la propriu pe cei care au colaborat cu forțele Coaliției
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Dacă nu-i găsesc pe cei vizați, talibanii se răzbună pe rude. Cei vânați, riscă să fie torturați, și executați. De aici și disperarea, care îi aduce pe mii de afgani, la porțile aeroportului din Kabul, cu speranța de a pleca din emiratul talibanilor.
Situația lor este dramatică, pe măsură ce evacuarea occidentalilor, este pe terminate. În ultimele 5 zile, au părăsit ţara peste 18 mii de persoane, deja cel mai amplu pod aerian, din istorie.
O mare de oameni freamătă în jurul aeroportului din Kabul, fie că e zi sau noapte. Se îmbulzesc şi încearcă să forţeze intrările, iar militarii folosesc gaze lacrimogene ca să-i disperseze. În busculadele care urmează, cei mai slabi sunt victime sigure.
După ce în ultima săptămână şi-a riscat viaţa ca să poată povesti şi arăta întregii lumi ce se întâmplă în Kabul, jurnalista CNN Clarissa Ward a părăsit Afganistanul. Drumul până la aeroport a fost un chin şi pentru ea.
Clarissa Ward, Kabul, Afghanistan: ”Eşti împins, strivit, toţi țipă în jurul tău, ne ţineam de mâini ca să nu ne pierdem. Şi noi am avut noroc, fiind cetăţeni americani! Unii stau în dogoarea soarelui câte 8 ore. La un moment dat un bebeluş a fost preluat în viteză de un jeep militar, pentru că era deshidratat şi avea insolaţie. Vă rog, aduceți niște corturi aici! Eu sunt ok, dar femeile cu copii în brațe nu pot sta în soare, la 35 de grade, câte 8 ore!”
În sectorul britanic al perimetrului de securitate e aceeaşi mulţime uriaşă, dar mai multă linişte. Militanţii talibani fac ordine cu bâtele, la doi paşi de paraşutiştii britanici. Până mai ieri, duşmanii lor de moarte.
După haosul de la începutul săptămânii, când aeroportul a fost invadat de oameni, militarii au blocat intrările cu containere de transport iar cele rămase sunt păzite de soldaţi cu scuturi.
Cei care ajung totuşi dincolo de ziduri sunt, în sfârşit, aproape de evadarea din emiratul talibanilor. Sunt oameni speriaţi, fără să ştie clar ce îi aşteaptă, copii prea mici ca să poată înţelege ce se întâmplă, dar şi tineri entuziasmaţi.
"Fără răzbunare" - au promis talibanii după ce au pus stăpânire în câteva zile pe Afganistan. Dar un raport realizat de serviciile norvegiene de informaţii pentru Naţiunile Unite atrage atenţia că islamiştii deja îi caută din uşă în uşă pe oamenii care au lucrat pentru americani şi forţele NATO.
Traducător: ”Cer guvernului american, preşedintelui Biden: Vă rog, salvaţi-mă pe mine şi familia mea, pe traducătorii afgani care au lucrat pentru America. Ne lăsaţi aici să murim? Vă rog, vă implor!”
Joe Biden, preşedintele SUA: ”Vom face totul, tot ce putem ca să-i evacuăm în siguranţă pe aliaţii şi partenerii noştri afgani care ar putea fi vizaţi din cauza asocierii lor cu Statele Unite”.
Cei mai expuşi riscului sunt cei care au deţinut posturi de răspundere în cadrul forţelor armate afgane, în cadrul poliţiei şi unităţilor de informaţii. Aceştia sunt căutaţi şi la rude, dar şi la filtrele controlate de talibani pe drumul către aeroport.
Evacuat afgan, fost polițist: ”Mă căutau cu poza mea în mână. O arătau vecinilor mei, pentru că am fost poliţist şi am lucrat pentru Ministerul de Interne”.
Pe de altă parte, talibanii nu se sfiesc să iasă la paradă cu armele lăsate în urmă de americani. Au dat publicităţii imagini cu unitatea lor de elită, iar militanţii sunt înarmaţi cu puşti de asalt M-16. E o dovadă în plus că o cantitate uriaşă de armament american, pe lângă vehicule Humvee şi blindate, a ajuns în mâinile talibanilor.
Sursa: Pro TV
Etichete: afganistan , talibani , aliati , coalitia internationala
Dată publicare: 21-08-2021 07:59