Modifica setarile cookie
Toate categoriile

După ce au respins la ONU încetarea războiului din Gaza, SUA au aprobat ”de urgență” vânzarea a 14000 de obuze Israelului

Guvernul SUA a aprobat "de urgenţă", fără a mai trece prin Congres, vânzarea către Israel a aproape 14.000 de obuze de tanc pentru războiul împotriva Hamas în Fâşia Gaza.

Departamentul de Stat a notificat vineri Congresul, invocând o autorizaţie "de urgenţă", despre vânzarea către aliatul său israelian a 13.981 de obuze de 120 de milimetri care echipează tancurile de luptă Merkava angajate în ofensiva din teritoriul palestinian, potrivit comunicatelor date publicităţii sâmbătă de Pentagon şi Departamentul de Stat.

Aceste echipamente militare reprezintă o valoare de 106,5 milioane de dolari.

"Secretarul de stat (Antony Blinken) a stabilit şi a justificat în detaliu Congresului că există o urgenţă pentru a vinde imediat aceste echipamente guvernului israelian (...) fără examinarea parlamentară impusă de legislaţia privind controlul exporturilor de arme", a indicat diplomaţia americană, potrivit Agerpres.

Miercuri, Congresul - divizat cu o Cameră a Reprezentanţilor cu majoritate republicană şi senatori democraţi în majoritate, dar ei înşişi divizaţi - nu a reuşit să facă progrese cu privire la un uriaş pachet de ajutor de peste 106 de miliarde de dolari, solicitat cu insistenţă de preşedintele democrat Joe Biden, incluzând fonduri pentru Ucraina şi Israel.

Citește și
avion
Scenă uluitoare: Un avion de pasageri aterizează în Tel Aviv în mijlocul atacurilor cu rachete | Video

"Statele Unite sunt angajate pentru securitatea Israelului şi este crucial pentru interesele naţionale americane să ajute Israelul să dezvolte şi să menţină o capacitate puternică de autoapărare", a mai subliniat Departamentul de Stat.

În pofida relaţiilor diplomatice uneori tensionate, Washingtonul este principalul sprijin al Israelului şi îi oferă acestuia anual, începând din 2016, sub preşedinţia lui Barack Obama, un ajutor militar de 3,8 miliarde de dolari.

Statele Unite au respins prin veto vineri seara o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU cerând un "armistiţiu umanitar imediat" în Fâşia Gaza.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult