Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Drama migranților blocați în țara nimănui: “Au apărut dintre copaci învinețiți de frig, fără pantofi în picioare”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Drama miilor de migranți blocați în țara nimănui, la granița Poloniei cu Belarus, continuă. Oamenii încearcă să supraviețuiască de pe o zi pe alta în condiții mizere, așteptând să se întâmple o minune, dar se pare că nimeni nu-i vrea.

Autoritățile poloneze și belaruse își pasează responsabilitatea, în timp ce parașutiști ruși fac exerciții militare la doar câteva zeci de kilometri de zona de conflict.

Ambasada Irakului din Rusia a anunțat că va organiza zboruri de evacuare din Belarus, pentru irakienii blocați la granița. Asta, dacă doresc să se întoarcă, în țara de unde au fugit disperați.

Aceasta este tabăra de migranți de la granița polono-belarusă. Sunt peste 2.000 de oameni aici, majoritatea veniți din Orientul Mijlociu. Kurzii sunt cei mai numeroși, însă printre ei sunt și irakieni sau sirieni. O echipă de jurnaliști a postului CNN a primit aprobarea autorităților belaruse să filmeze în mijlocul taberei.

Matthew Chance, Bruzgi, Belarus Border: “Sunt foarte mulți oameni aici, dacă mă întorc... Iată-i, sparg lemne, se pregătesc să aprindă focul ca să poată trece cu bine peste nopțile foarte reci de aici, de la graniță.”

Citește și
Polonia Belarus
UE acuză Belarus de atac hibrid. Rusia a trimis în zonă două bombardiere cu capacitate nucleară

Printre migranți sunt și aproximativ 200 de copii, unii dintre ei de doar câteva luni. Cel mai mare pericol pentru ei e frigul.

Matthew Chance, Bruzgi, Belarus Border: „Construiesc aceste adăposturi improvizate pentru că temperaturile, așa cum vă puteți imagina că se întâmplă în această parte a lumii, iarna, sunt în scădere. O să mă las jos și... au construit un adăpost. Uite, salut, ce faceți? De unde sunteți? Din Irak? Din Kurdistan. Am înțeles, mulțumesc. Mult noroc!”.

În tabără, numărul migranților e în continuă creștere. Potrivit autorităților belaruse citate de reporterul CNN, până la sfârșitul weekendului aici vor fi 5.000 de oameni. Alte câteva mii sunt pe drum.

Oamenii încearcă zilnic să forțeze gardul instalat de forțele de securitate poloneze de-a lungul frontierei, fără să reușească. Testează vigilența scutierilor într-un punct, pentru ca mai apoi să alerge în altă parte.

Unii dintre ei reușesc, totuși, să traverseze așa-zisa "țară a nimănui" și să treacă granița. Aceasta femeie din Polonia, care a vrut să rămână anonimă, i-a luat acasă pe câțiva migranti găsiți în pădure.

„Au apărut dintre copaci învinețiți de frig, fără pantofi în picioare. O fată arată atât de amărâtă încât m-am descălțat și i-am dat pantofii mei”, a spus femeia.

Uniunea Europeană acuză Minsk-ul că a orchestrat această criză acordând vize şi chiar închiriind zboruri charter, ca o răzbunare faţă de sancţiunile occidentale impuse regimului Lukaşenko, după reprimarea brutală a opozanţilor.

De cealaltă parte, regimul din Belarus susține că Polonia nu respectă tratatele internaționale în ce-i privește pe migranți.

Un lucru e sigur: conflictul e departe de a se stinge, iar tensiunile cresc. La doar câteva zeci de kilometri distanță de tabăra de refugiați, parașutiști ruși și belaruși au participat la un exercițiu militar de "căutare și distrugere" a inamicului, potrivit unui comunicat al ministerului Apărării de la Minsk. Doi paraşutişti ruşi au murit, vineri, accidental în timpul manevrelor militare ale trupelor aeropurtate ruse şi belaruse care au avut loc în vestul Belarusului.

Situația de la graniță are efecte și în alte colțuri ale regiunii. Kievul a trimis 8.500 de militari și polițiști la granița ucraineano-belarusă ca măsură de precauție, cu gândul să prevină o situație similară.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult