Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Drama a 16.500 de femei, sterilizate forțat: „Mi-au furat viața!”

16.500 de femei au fost sterilizate forțat, în Japonia, între 1948 și 1996, din cauza unei legi care avea ca scop stoparea nașterilor de copii „inferiori”.

De acest tratament au avut parte persoanele care prezentau boli mintale ereditare sau un „handicap mintal ereditar”. Mai târziu, un amendament a clarificat modul în care au fost incluse persoane cu afecțiuni non-ereditare, relatează theguardian.com.

Junko Iizuka este una dintre victime. Ea avea șaisprezece ani când a fost trimisă la o clinică din nord-estul Japoniei și obligată să facă o operație misterioasă. Mai târziu, a aflat că această operație avea să o împiedice să facă copii.

Când a avut loc operația, Iizuka lucra pentru o familie ca menajeră. Mai târziu, și-a auzit părinții vorbind și a trebuit să înfrunte un adevăr șocant: ea a fost una dintre cele 16,500 de persoane care au fost sterilizate forțat, după ce statul a introdus o lege ce urmărea eliminarea copiilor „inferiori".

„Am fost anesteziată și nu îmi amintesc nimic după aceea. Când m-am trezit, eram în pat și am văzut o chiuvetă. Am vrut niște apă, dar mi s-a spus că nu am voie să beau", a mărturisit Iizuka.

Citește și
medici, operatie, transplant
Un belgian a fost eutanasiat dupa o operatie de schimbare de sex esuata

Trompele ei uterine au fost legate în 1963, pentru că era suspectată de o dizabilitate mintală. 55 de ani după aceea, ea a vorbit despre impactul pe care operația l-a avut asupra sa: a rămas cu dureri persisente de stomac și o povară psihologică grea.

„Am mers în Tokyo să văd dacă pot să inversez operația, dar mi s-a spus că nu va fi posibil. Mi-au furat viața", a mai spus ea.

O altă victimă, Yumi Sato, avea 15 ani când a fost supusă acestei proceduri, în 1972. Sora ei vitregă, Michiko, spune că acest lucru a împiedicat-o să se căsătoarească.

„Când avea în jur de 23 de ani a fost cerută în căsătorie, dar după ce a zis că nu poate să facă copii, bărbatul care a cerut-o în căsătorie i-a spus că nu vrea să se mai căsătoarească cu ea. La acel moment, mentalitatea era că te căsătorești ca să faci copii și era greu să te căsătorești dacă nu puteai să faci unul”, a povestit Michiko.

Drept urmare, Sato a lansat un proces prin care solicită Guvernului japonez despăgubiri pentru suferința prin care a trecut, argumentând că legea privind protecția eugenică a încălcat Constituția postbelică a țării, unde era prevăzut dreptul oamenilor la fericire – drept care i-a fost încălcat. Acesta este primul caz de acest gen în Japonia.

Între 1948 și 1996, în jur de 25,000 de persoane au fost sterilizate conform legii, inclusiv 16,500 care nu și-au dat consimțământul pentru procedură. Cei mai tineri pacienți cunoscuți aveau doar nouă sau zece ani. În jur de 70% din cazuri au implicat femei sau fete.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult