Două vaccinuri împotriva coronavirusului au rezultate promițătoare. Când ar putea fi disponibile
Este vorba despre două proiecte separate, la care oamenii de știință lucrează de mai multe luni, scrie Daily Mail.
Cercetătorii de la Oxford spun că sunt încrezători "în proporție de 80%" că vaccinul la care lucrează va fi disponibil în Septembrie. Persoanele cărora le-a fost administrat vaccinul au dezvoltat anticorpi și globule albe, care le vor proteja corpul de Covid-19.
„Este important de reținut că sunt două dimensiuni ale răspunsului imun: anticorpii și celulele T. Toată lumea se concentrează pe anticorpi, dar există tot mai multe dovezi că răspunsul celulelor T este important în apărarea coprului de coronavirus”, a declarat un cercetător de la Oxford pentru ITV News.
În următoarea etapă, vaccinul dezvoltat la Oxford va fi testat pe 8.000 de persoane din Marea Britanie și alte 6.000 din Brazilia și Africa de Sud, acolo unde coronavirusul face ravagii.
De asemenea, compania americană de biotehnologie Moderna a anunţat marţi că, la 27 iulie, va intra în faza finală a testelor clinice pentru un vaccin împotriva COVID-19, devenind prima firmă din domeniu care a ajuns în acest stadiu la nivel mondial, scrie Agerpres, care citează AFP.
În total, 30.000 de persoane vor participa la această fază decisivă în Statele Unite: jumătate dintre ei vor primi o doză de 100 de micrograme, ceilalţi un placebo.
Scopul acestui prim test va fi de a preveni orice simptom al COVID-19. Obiectivele secundare includ prevenirea infectării cu SARS-CoV-2.
Acest studiu urmează să dureze până la 27 octombrie.
Anunţul plasează compania Moderna în fruntea cursei mondiale pentru un vaccin împotriva acestei boli care a contaminat peste 13 milioane de persoane în lume şi a făcut mai mult de 570.000 de morţi.
Oamenii de ştiinţă avertizează însă că primele vaccinuri care vor ajunge pe piaţă nu vor fi obligatoriu şi cele mai eficiente sau cele mai sigure.
Tehnologia folosită de Moderna, bazată pe ARN mesager, vizează să dea corpului omenesc informaţiile genetice necesare pentru a declanşa preventiv protecţia împotriva coronavirusului.