Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Donald Trump a fost găsit vinovat pentru toate cele 34 de capete de acuzare. Este primul președinte condamnat din istoria SUA

Your browser doesn't support HTML5 video.

Donald Trump a devenit primul președinte condamnat din istoria Statelor Unite.  

Cei 12 jurați l-au găsit vinovat pentru toate cele 34 capete de acuzare. Au căzut de acord că a falsificat documente contabile pentru a ascunde plăți ilegale către starleta de filme pentru adulți Stormy Daniels.

Sentința va fi anunțată de judecător pe 11 iulie. Până atunci, Trump rămâne în libertate.

Teoretic, magnatul riscă o pedeapsă de până la patru ani de închisoare sau amendă penală.

Donald Trump: ”A fost un proces aranjat de un judecător conflictual, corupt. A fost un proces aranjat, o rușine! Verdictul real va fi dat pe 5 noiembrie de poporul american”.

Simpatizanții democrați au aplaudat când a fost afișat verdictul de vinovăție al lui Trump.

Citește și
donald trump
Motivul bizar pentru care Donald Trump nu ar putea ajunge la închisoare. Cine ar trebui să-l însoțească, chiar și după gratii

Jurații - cinci femei și șapte bărbați - au avut nevoie de 11 ore, împărțite pe două zile, pentru a decide soarta fostului președinte, care încă speră să revină la Casa Albă.

„Există o singură modalitate de a-l ține pe Donald Trump departe de Biroul Oval: La urnele de vot”, a scris pe platforma X, președintele Joe Biden, la scurt timp după pronunțarea verdictului.

Michael Sisak, corespondent The Associated Press: ”Trump avea fața împietrită și privea în jos în timp ce verdictul era citit în instanță. Apoi și-a prins fața cu mâinile, părând exasperat când i-a auzit pe jurați afirmând verdictul: „vinovat, vinovat, vinovat”... de 34 de ori”.

Unanimitatea a fost necesară în acest verdict.

Alvin Bragg, procurorul districtului Manhattan: „Sunt multe voci, dar singura voce care contează este cea a juriului, iar juriul și-a spus cuvântul. Donald J. Trump a fost condamnat pentru 34 de capete de acuzare de falsificare a documentelor contabile”.

Judecătorul va decide dacă transformă verdictul în sentință

Miliardarul a fost prins că a vrut să ascundă o plată de 130.000 de dolari către actriţa de filme pentru adulti Stormy Daniels, pentru a evita un scandal sexual, la finele campaniei prezidenţiale din 2016.

Donald Trump: ”Sunt nevinovat. E mâna administrației Biden. Vom continua să luptăm. Vom lupta până la capăt și vom câștiga, pentru că țara noastră s-a dus pe apa sâmbetei".

Acum toate privirile sunt îndreptate spre judecător. Depinde de el să transforme verdictul de vinovăție într-o sentință.

Prof. David Shapiro, Program Director at John Jay College of Criminal Justice: „Este puțin probabil ca domnul Trump să facă apel. Mai degrabă va aștepta sentința, astfel încât el și avocații lui să aibă o perspectivă completă asupra expunerii, în loc să o facă pe bucăți, ceea ce, printre altele, ar consuma resursele financiare ale domnului Trump și nu i-ar oferi cu adevărat un avantaj".

Acesta este doar primul proces dintre cele patru care îl vizează pe Donald Trump. Este puțin probabil ca celelalte procese - legate de documentele secrete descoperite în reședința sa din Florida sau de asaltul asupra Capitolului - să ajungă în sala de judecată înainte de alegerile prezidențiale din 5 noiembrie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult