Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Doliu naţional în Kosovo, după ce două femei au fost ucise în mai puțin de o săptămână. „O mare ameninţare”

Drapelele erau în bernă miercuri în Kosovo, marcând o zi de doliu naţional după uciderea a două femei în mai puţin de o săptămână, relatează AFP.  

Liderii de la Pristina au subliniat „nevoia urgentă" de întărire a instituţiilor judiciare şi de protejare a vieţii femeilor.

O tânără de 21 de ani a fost ucisă joi în oraşul Ferizaj, la circa 30 de km la sud de Pristina. Poliţia l-a arestat ca suspect pe soţul acesteia.

După numai câteva zile, o crimă similară s-a produs în satul Peja din vest: victima a fost o femeie, iar parchetul a anunţat arestarea soţului ei, principalul suspect.

Cele două omoruri au provocat revoltă în Kosovo. De luni, câteva sute de demonstranţi cer la Pristina o politică mai aspră cu cei care comit violenţe împotriva femeilor.

Citește și
Familie Spania
Decizia bizară a Alinei, mama fetelor de 2 și 4 ani care ar fi fost otrăvite de tată. „În pat i-a găsit”

Preşedinta Vojsa Osmani a declarat miercuri zi de doliu naţional şi a vorbit despre „tendinţa alarmantă a asasinării femeilor". Ea s-a întâlnit în cursul dimineţii cu miniştrii justiţiei şi internelor şi cu directorul poliţiei şi conform unui comunicat al preşedinţiei a subliniat cu această ocazie „necesitatea urgentă de a întări toate mecanismele din cadrul instituţiilor de securitate şi judiciare, pentru a proteja viaţa cetăţenilor".

Ministrul justiţiei Albulena Haxhiu - de asemenea o femeie - a declarat după reuniune că crimele sunt „un duşman din interior care constituie o mare ameninţare pentru Kosovo".

„Aceste comportamente barbare şi aceste acte monstruoase nu distrug doar viaţa victimelor, ci şi pe cea a familiilor lor şi a societăţii", a adăugat ea.

Anul trecut, poliţia kosovară a înregistrat 1.100 de cazuri de violenţă împotriva femeilor, la o populaţie de 1,8 milioane de locuitori.

Organizaţiile de apărare a drepturilor omului afirmă însă că nu ies la iveală decât o parte infimă din situaţiile respective. Din 2010, în Kosovo au fost ucise 55 de femei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult