Doi militari români, răniți în urma unei confruntări între forțele guvernamentale din Congo și rebeli
Your browser doesn't support HTML5 video.
Răniții sunt în afara oricărui pericol, însă experiența îi face pe mulți colegi, foști militari de carieră în Armata Română, să se gândească de două ori dacă merită să-ți asume asemenea riscuri, pentru un salariu.
Militarii români din contingentul de contractori comandați de fostul luptător în legiunea străină Horațiu Potra ar fi fost atacați dintr-o tabără de refugiați, de lângă Goma, în estul Republicii Democratice Congo. Rafalele ar fi fost trase cel mai probabil de rebeli din gruparea M23, care s-au infiltrat printre corturile refugiaților. Militarii români au fost răniți grav. Unul a fost împușcat în abdomen, iar celălalt în șold.
Surse apropiate de armata congoleză susțin că cei doi răniți au primit îngrijiri medicale și sunt în afara oricărui pericol, însă nu ar fi revenit în țară. Cel mai probabil așteaptă să se recupereze complet într-un spital congolez, pentru a se alătura apoi din nou echipelor de instrucție. Incidentul de acum o săptămână nu este însă primul de acest gen. Cu câteva săptămâni înainte, contractorii români s-au trezit în mijlocul unor confruntări armate între forțele guvernamentale congoleze și rebelii care încercau să ocupe și orașul Goma, nu doar satele din împrejurimi. În timpul operațiunii, un militar român a fost împușcat în mână, iar un altul a fost rănit la cap de schije. Între timp, au apărut în premieră și primele imagini cu militari români care îi instruiesc pe artileriștii congolezi. În imaginile date publicității inițial de Biroul de Presă al Armatei Republicii Democratice Congo, se văd mai mulți militari români care îi învață pe congolezi cum să regleze focurile de artilerie. În prezent, în Republica Democratică Congo, țară care se confruntă cu un sângeros conflict între armată și forțele rebele, dar și cu o criză umanitară, sunt aproximativ 400 de foști militari profesioniști din România și Republica Moldova.
Contractorii au fost angajați de guvernul de la Kinshasa, pentru lefuri de câteva mii de euro lunar, ca să instruiască armata locală. Însă, românii, mulți foști membri ai Forțelor Speciale, pot fi angrenați inclusiv în misiuni de protecție a zonelor miniere sau a oraselor si axelor rutiere de importanță strategică pe durata tulburărilor militare. Și nu în ultimul rând în misiuni antiteroriste și de protecție a ambasadelor.