Doi jurnaliști au primit Premiul Nobel pentru Pace, pentru "eforturile lor de a apăra libertatea de exprimare"
Your browser doesn't support HTML5 video.
Distincția a fost oferită pentru "eforturile lor de a apăra libertatea de exprimare", au spus reprezentanții comitetul Nobel. Cei doi sunt primii jurnaliști care au câștigat premiul Nobel din 1935, până în prezent.
Maria Ressa, în vârstă de 58 de ani, este unul dintre câștigători. Fosta corespondentă a postului american de televiziune CNN și fondatoare a unui site de știri, a lucrat la nenumărate anchete jurnalistice ce au avut ca subiect violenţele din campania antidrog iniţiată de preşedintele din Filipine. Potrivit organizaţiilor pentru drepturile omului aceste anchete s-ar fi soldat cu zeci de mii de morţi. Jurnalista Filipineză a fost condamnată anul trecut pentru defăimare și apoi eliberată condiționat, pentru a aștepta o decizie definitivă. Dacă va fi găsită vinovată, riscă o pedeapsă de până la 6 ani de închisoare. În prezent, face obiectul a 7 dosare judiciare.
Când a primit premiul, Maria Ressa a vorbit și despre violențele din online.
Maria Ressa: „Facebook este cel mai mare distribuitor de știri din lume și, totuși, studiile au arătat că minciunile țesute cu furie și ură se răspândesc mai repede și ajung mai departe decât faptele. Fără fapte, nu poți deține adevărul. Fără adevăr, nu poți câștiga încredere. Fără încredere, nu trăim aceeași realitate, nu avem democrație și devine imposibil să facem față marilor problemelor ale lumii: climă, coronavirusul, bătălia pentru adevăr.”
Dimitri Muratov, cel de-al doilea câștigător, în vârstă de 60 de ani este unul dintre fondatorii cotidianului Novaia Gazeta, apărut în 1993 și catalogat de reprezentanții Nobel drept cel mai "independent ziar din Rusia de astăzi".
Dmitri Muratov: „Democrația are nevoie de reabilitare. Neîncrederea în democrație înseamnă că, în timp, oamenii care întorc spatele democrației se vor alege cu un dictator, iar dictatura duce la război. Acesta este pasul următor. Așa că, să fim direcți: dacă refuzăm democrația, suntem de acord cu războiul.”
Jurnalistul a mai spus că publicaţia pe care a creat-o, a scos persoane din închisori. Contidianul pe care l-a condus timp de 24 de ani este cunoscut în special pentru anchetele legate de corupţia şi încălcările drepturilor omului în Cecenia. De-a lungul acestor ani, 6 dintre colaboratorii publicației au fost asasinați.
Premiul Nobel pentru Pace a mai fost acordat unui jurnalist în 1935 pentru dezvăluirea programului secret de reînarmare al naziștilor.