Dmitri Medvedev îi amenință pe jurnaliștii The Times: „O mulțime de lucruri se întâmplă în Londra”
Comentariile lui Medvedev de miercuri au urmat unui editorial din Times în care ziarul a descris asasinarea generalului Igor Kirillov drept „un act legitim de apărare” al Ucrainei, care a revendicat crima.
Kirillov, şeful unităţii militare de arme chimice, biologice şi radiologice, a fost ucis împreună cu asistentul său când un dispozitiv ataşat la un escooter a explodat în timp ce cei doi bărbaţi ieşeau dintr-o clădire dintr-o zonă rezidenţială din sud-estul Moscovei marţi dimineaţă. Kirillov este cel mai înalt oficial militar rus care a fost ucis într-un asasinat departe de linia frontului de la începutul ofensivei Kremlinului în Ucraina în urmă cu aproape trei ani.
„Cei care săvârşesc crime împotriva Rusiei... au întotdeauna complici. Şi ei sunt acum ţinte militare legitime. În această categorie ar putea intra şi şacalii mizerabili de la The Times care s-au ascuns cu laşitate în spatele editorialului lor. Asta înseamnă întreaga conducere a publicaţiei”, a scris Medvedev, care a fost preşedinte al Rusiei între 2008 şi 2012, pe canalul său Telegram.
Într-o ameninţare uşor voalată, fostul preşedinte a adăugat că jurnaliştii de la Times ar trebui „să fie atenţi”, deoarece „totul e permis la Londra”.
Reacția oficială a guvernului de la LondraRăspunzând la postarea lui Medvedev, ministrul britanic de Externe, David Lammy, a scris pe X că „ameninţarea gangsterilor împotriva jurnaliştilor de la Times miroase a disperare”.
„Ziarele noastre reprezintă cele mai bune valori britanice: libertate, democraţie şi gândire independentă”, a scris Lammy alături de o fotografie cu el citind Times.
Întrebat despre comentariile lui Medvedev, purtătorul de cuvânt oficial al prim-ministrului britanic a declarat că acestea au fost „pur şi simplu ultimele dintr-o serie de retorici disperate venite din partea guvernului lui Putin”.
Purtătorul de cuvânt a adăugat: „Spre deosebire de Rusia, o presă liberă este o piatră de temelie a democraţiei noastre şi luăm foarte în serios orice ameninţare din partea Rusiei”.
Medvedev, care s-a prezentat ca un reformator liberal promiţând modernizarea şi democratizarea la venirea sa la preşedinţie în 2008, s-a reinventat ca una dintre cele mai vocale figuri pro-război din Rusia.
Acum este cunoscut mai ales pentru tiradele sale antioccidentale înflăcărate pe Telegram, pe care unii observatori le consideră o încercare disperată de a-şi menţine relevanţa politică.
Cu toate acestea, Medvedev rămâne un confident important al lui Putin şi a călătorit recent la Beijing pentru discuţii cu liderul chinez Xi Jinping, unul dintre principalii aliaţi ai Rusiei.
În aceeaşi postare de miercuri, Medvedev a ameninţat, de asemenea, oficialii NATO care asistă Ucraina. „Există o întreagă legiune a lor. Nici măcar nu există suficient spaţiu pentru a le enumera, dar toate aceste persoane pot şi ar trebui să fie considerate ţinte militare legitime pentru statul rus. Şi pentru toţi patrioţii ruşi, de altfel”, a scris el.