Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Disperați și epuizați, soldații ucraineni recunosc superioritatea rușilor: "Au mai mult echipament și forță de muncă"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Istovite de îngrijorare, după doi ani de război, soțiile și mamele soldaților ucraineni încep să ceară public guvernului să stabilească limite de timp pentru cei mobilizați pe front.

Apărută inițial ca un grup pe Telegram, mișcarea femeilor pentru demobilizare are acum peste 4.000 de membre. Dramatic este că apelul lor nu are șanse de a fi ascultat.

Bărbați luați cu forța de pe stradă și trimiși pe front

În schimb, preşedintele Volodimir Zelenski recunoaşte brutalitatea unor reprezentanți ai birourilor de înrolare militară, care au luat bărbați cu forța, de pe stradă, pentru a-i trimite pe front.

În jur de 100 de rude ale militarilor ucraineni - soții, mame, surori și copii - s-au strâns în Piața Independenței din Kiev ca să ceară demobilizarea. Tatăl Iuliei s-a pus de bunăvoie în slujba țării, chiar pe 24 februarie 2022, ziua în care au invadat rușii. După zece zile s-au înrolat soțul și fratele ei. În doi ani de război, bărbatul Iuliei a avut doar zece zile de permisie.

Yuliia Ihnatiuk, o protestatară de 31 de ani: "Vrem ca guvernul să ne asculte, să-i asculte în primul rând pe soldați, care sunt epuizați. Au nevoie de timp să se odihnească, să se recupereze, să-și vadă familiile. Eu am un băiețel de aprope 5 ani. Jumătate din viața lui nu și-a văzut tatăl deloc".

Citește și
Volodimir Zelenski
Volodomir Zelenski: Europa nu va putea ajuta Ucraina aşa cum a făcut-o până acum dacă SUA ar renunţa

Și sotul Antoninei luptă cu rușii încă din primele momente.

Antonina Danylevych, o protestatară de 44 de ani: "La o adică, te poți odihni și dormi suficient după nouă zile neîntrerupte în tranșee, dar nu te poți reface mental. Demobilizarea este necesară nu doar pentru refacerea soldaților, dar și pentru cei care ar urma să-i înlocuiască pe front. Să știe că nu vor rămâne la nesfârșit acolo, că se duc pentru o perioadă determinată".

Principala problemă este că, departe de a-și permite să demobilizeze militari, Ministerul Apărării vrea să înroleze un număr suplimentar de 450.000 - 500.000 de oameni. Și pregătește o nouă lege pentru asta. Între timp, autoritățile ucrainene sunt criticate pentru că ridică bărbați de pe stradă și îi obligă să meargă pe front. Președintele Zelenski admite că a procedat greșit. Însă întreabă retoric, dacă libertatea individuală e mai valoroasă decât cea a țării.

Apărătorii Ucrainei cer cu disperare ajutor

Între timp, soldații din prima linie cer cu disperare ajutor militar.

Soldat ucrainean: "Situația este extrem de grea și de tensionată pentru că inamicul are mult mai mult echipament și forță de muncă decât noi. Iar în fiecare zi încearcă să ne ia cu asalt pozițiile".

În jur zac trupuri ale unor soldați ruși. Iar în apropiere poate fi zărit și un temut tanc rusesc distrus. Un peisaj ce arată cât de aproape sunt combatanții unii de alții.

Soldat ucrainean: "Ei trag cu arme de foc spre noi, avioanele zboară pe deasupra, practic au tot ce au nevoie. Dar, probabil, cele mai rele sunt tancurile. Când trag cu tancul nici măcar nu auzi. Avioanele măcar pot fi auzite când se apropie. Când vine vorba despre tancuri, ești în mâinile lui Dumnezeu".

Budapesta cere Kievului să acorde mai multe drepturi minorităţii maghiare

Aflat pentru prima oara în vizită în Ucraina, ministrul de Externe al Ungariei cere ca autorităţile de la Kiev să acorde mai multe drepturi minorităţii maghiare. Asta în condițiile în care guvernul maghiar a blocat, la finalul anului trecut, prin drept de veto, un ajutor de 50 de miliarde de euro pe care Uniunea Europeană trebuia să-l acorde Ucrainei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult