Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Disperare în Gaza, unde sudul a devenit o imensă tabără de refugiați: "Dacă nu murim din cauza luptelor, vom muri de foame"

Your browser doesn't support HTML5 video.

3.000 de oameni au murit în Gaza, în zece zile de război, și 12.000 au fost răniți. În timp ce asediul și bombardamentele israeliene continuă, criza umanitară capătă proporții de neînchipuit în Fâșia Gaza.

În partea de sud, unde sute de mii de palestinieni au venit din nord, după ce Israelul i-a avertizat să plece, oamenii dorm pe stradă, apa este limitată și sunt cozi uriașe la brutării.

Președintele Biden, merge, miercuri, în Israel, iar marți au fost cancelarul german Olaf Scholz și premierul român. În acest timp, Iranul amenință cu acțiuni preventive împotriva Israelului în următoarele ore.

Un milion de palestinieni au nevoie de mâncare și de apă

Zeci de palestinieni au murit după noi bombardamentele aeriene aproape de Rafah și Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, unde s-au refugiat sute de mii, așa cum a cerut Israelului.

Dezastrul umanitar din Gaza se adâncește de la oră la oră. Potrivit ONU, un milion de palestinieni au nevoie disperată de hrană, apă și carburant.

Citește și
civili gaza
Egiptul ar urma să își deschidă granița cu Fâșia Gaza pentru ca civilii să poată pleca, iar ajutoarele să poată pătrundă

Imensa tabără de refugiati de la Jabalia și un mare cartier din orașul Gaza s-au transformat într-un morman imens de dărâmături și moloz, cu un număr necunoscut de oamani prinși dedesubt.

Localnicii sapă de multe ori cu mâinile goale, căutând supraviețuitori, dar sunt întrerupți adesea de explozii.

Răniții sunt aduși la un spital care a devenit o uriașă cameră de urgență. Mulți copii sunt tratați pentru răni de la schije și explozii.

Medicamentele și materialele sanitare se epuizează rapid, la fel ca și puținul combustibil care mai alimentează generatoarele electrice.

Medic din Fâșia Gaza: "Ocupantul brutal ne-a cerut să evacuăm spitalul din rațiuni umanitare, dar e o miciună. Majoritatea pacienților noștri sunt copii. Sunt copii care mor aici. Nu vom evacua acest spital. Destinul nostru este în mâinile Domnului".

Mulți dintre cei plecați din nordul Fâșiei Gaza se înghesuie acum la Khan Younis, care devine o imensă tabără de refugiați. Dar nici aici nu mai au mâncare și apă de băut.

60 de oameni trăiesc într-un acest adăpost improvizat.

Refugiat: "Jur în fața Domnului, dacă civilii și copiii nu mor din cauza luptelor, vor muri de foame. Vor să ne ucidă și prin înfometare".

H2: Mii de palestinieni cu pașapoarte străine așteaptă să fie evacuați

În Egipt, la punctul de frontieră Rafah, sute de camioane cu provizii vitale așteaptă intrarea în Gaza, prin singurul punct de trecere a graniței care nu este controlat de Israel. De partea cealaltă, în Gaza, mii de palestinieni cu pașapoarte străine așteaptă evacuarea din infern.

Rămâne doar speranța că un coridor umanitar ar putea fi deschis. Dar, în noaptea de luni spre marți, un bombardament aerian a lovit o clădire din acest punct de trecere.

Președintele american Joe Biden vine, miercuri, în Israel, într-o vizită cu o miză colosală, aceea de a evita escaladarea conflictului în regiune.

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA: "Președintele Biden va reitera răspicat dreptul și chiar datoria Israelului de a-și apăra cetățenii de Hamas și alți teroriști și de a preveni viitoare atacuri. Președintele va afla de la israelieni ce nevoi au pentru apărare, în timp ce se continuă eforturile în Congres pentru a fi aprobată asistența necesară. În al doilea rând, președintele va sublinia mesajul nostru categoric către orice stat sau organizație care ar încerca să profite de pe urma acestei crize ca să atace Israelul. N-o faceți!".

Iranul amenință Israelul cu un atac preventiv

Avertismentul vine dupa ce ministrul iranian de Externe a fluturat amenintarea unei iminente acțiuni preventive impotriva Israelului.

"Liderii Rezistenţei nu vor permite regimului sionist să întreprindă nicio acţiune în Gaza. Toate opţiunile sunt deschise. Frontul de rezistenţă este capabil să ducă un război pe termen lung cu inamicul (Israelul). În următoarele ore, ne putem aştepta la o acţiune preventivă din partea frontului de rezistenţă”, a declarat oficialul iranian la televiziunea națională.

Iar ayatollahul iranian Ali Khamenei duce amenințările la alt nivel:

Ali Khamenei, ayatolahul Iranului: "Bombardamentele trebuie să înceteze imediat. Națiunile musulmane sunt furioase. Dacă aceste crime ale regimului sionist continuă, musulmanii și forțele de rezistență își vor pierde răbdarea și nimeni nu le va mai putea face față. Ei (Occidentul) trebuie să știe asta".

Aproximativ 2.000 de militari americani au fost plasați în stare de alertă, având în vedere "evoluția mediului de securitate din Orientul Mijlociu", dar nu s-a luat nicio decizie de a-i desfășura, a anunțat Pentagonul.

Pe de alta parte, Washingtonul nu ascunde ca presedintele Biden vrea sa stie in detaliu care e planul de razboi al guvernului de la Ierusalim, dar și planurile pentru Gaza, dupa sfarsitul razboiului împotriva Hamas.

Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării: "Permiteți-mi să vă spun, domnule secretar de stat american, că va fi un război lung. Prețul va fi unul scump, dar vom câștiga".

Doar luni, Anthony Blinken a purtat discutii timp de șapte ore cu Beniamin Netanyahu si cabinetul de razboi israelian, inainte sa-si reia naveta diplomatica in regiune. Misiunea lui aminteste izbitor de eforturile similare facute in anii '70 de legendarul lui predecesor Henry Kissinger.

Și cancelarul Germaniei Olaf Scholz a venit, marți, în Israel, de unde va pleca apoi în Egipt.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult